Rumunská ekonomika očekává druhé kolo prezidentských voleb

Rumunsko zůstává bez prezidenta. V prvním kole voleb ani jeden ze čtrnácti kandidátů nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů. Občané druhé nejchudší země Evropské unie tvrdě postižené probíhající globální ekonomickou krizí vyrazí k urnám podruhé 6. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunský prezident Traian Basescu

Rumunský prezident Traian Basescu | Zdroj: ČTK

Na výběr budou mít mezi úřadujícím středopravicovým prezidentem Traianem Basescuem a sociálnědemokratickým kandidátem Mirceaem Geoanaem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických souvislostech volby rumunského prezidenta hovořily na Rádiu Česko redaktorka Czech Business Weekly Cristina Muntean a generální manažerka Česko-rumunské smíšené obchodní a průmyslové komory Jana Klokočková

Podle redaktorky Czech Business Weekly Cristiny Muntean by zemi vyvedl z hospodářské krize lépe současný prezident Traian Basescu.

Muntean: Pro ekonomiku by bylo lepší vítězství pravice

"Prezident Traian Basescu, který kandiduje za Demokraticko-liberální stranu, měl během posledních měsíců celkem pragmatické ekonomické i politické návrhy. Uvedl, že podporuje rumunskou střední střídu, aby se stala silnější, že bude pokračovat v reformě justice," vysvětlila Muntean pro Rádio Česko.

Basescovými prioritami jsou podle Muntean využívání evropských fondů větší konkurenceschopnost rumunské ekonomiky, vyšší export a vstup Rumunska do Schengenského prostoru a do eurozóny.

"Je známo, že moc sociálních demokratů je spojena s podporou tzv. místních baronů z rumunských regionů. Proto je sporné, že Geoana dokáže něco udělat například s obrovskou korupcí, která trápí rumunské instituce. Jeho volební projev byl plný slibů, ale při současném stavu rumunského rozpočtu jsou obtížně splnitelné. Je otázka, jak by Geoana dokázal vysvětlit voličům, proč své sliby po volbách nedokáže splnit," vysvětlila Muntean.

"Není ale jasné, že svou vizi bude moci prosadit, protože jeho strana nemá většinu ve sněmovně," vysvětlila Muntean.

Naopak druhý kandidát Geoana není podle Muntean a analytiků opravdový lídr, ale jen loutkový kandidát, který pokryje hry o moc ve své straně.

Po volbách příležitost pro investory

Podle generální manažerky Česko-rumunské smíšené obchodní a průmyslové komory Jany Klokočkové by výsledky voleb měly přinést určité rozuzlení, protože situace v Rumunsku byla už delší dobu nepřehledná.

"Podnikatelé si od voleb slibují transparentnější prostředí," uvedla Klokočková s tím, že probíhající hospodářská krize je pro zahraniční firmy se zájmem o Rumunsko příležitostí.

"Pro české podniky a podnikatele bude zajímavé pokusit se na rumunském trhu v době krize prosadit například ve stavebnictví, na trhu se stavebními materiály. Rumunsko se připravuje na budování infrastruktury," uvedla Klokočková.

Zajímavá pro investory je podle ní i oblast ekologie, vše co souvisí s budováním čistíren odpadních vod, kanalizací, vodovodů.

"V neposlední řadě bude pak zajímavý zpracovatelský průmysl, především potravinářský, protože Rumunsko zatím vyváží spíše jen zemědělské suroviny a rádo by je zpracovávalo samo. Zájem bude hlavně o obalové materiály," uzavřela Klokočková.

Roman Chlupatý, Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme