Rumunsko odlákalo velkého investora ze Slovenska

Do Rimavské Soboty měl přinést 700 milionů slovenských korun německý výrobce autodílů Dräxlmayer. Obě strany podepsaly všechny smlouvy, město odkoupilo pozemky, přesto investor bez vysvětlení a ze dne na den odešel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bukurešť

Bukurešť | Foto: Travelers

V Rimavské Sobotě se z toho ještě nesebrali. Přípravné práce trvaly měsíce a stály desítky milionů, vydělat si v chudém regionu mělo 1200 lidí. Smlouvu podepsaly obě strany za účasti ministrů před třemi týdny, starostu Štefana Cifruše však náhle Draxlmayer postavil před hotovou věc.

"Kdyby to byla tak, že nemáme podepsané smlouvy. Ale v takové fázi rozestavěnosti, že dneska chci podepisovat veřejnou soutěž na infrastrukturu, to je pro mě nepochopitelné," uvedl starosta.

Dělníci měli dostávat minimální mzdu 12 tisíc slovenských korun. I to bylo zřejmě pro Dräxlmayer mnoho. Odchází proto do levnějšího Rumunska, které se relativně brzy stane členem Evropské unie a nabídne investorům stejné obchodní podmínky. Proč však firma utíká ze Slovenska tak nečekaně a rychle jasné zdaleka není.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme