Rupnik: Odmítání eura českými politiky je krátkozraké

Pokud Česká republika nepřijme euro, zmešká jedinečnou příležitost a nebude moci v Evropské unii o ničem důležitém rozhodovat. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl politolog Jacques Rupnik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jacques Rupnik

Jacques Rupnik | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Odpor českých politiků ke společné evropské měně označil Jacques Rupnik za krátkozraký.

„Když se dneska zeptáte lidí, zda chtějí přistoupit k euru, každý odpoví: prosím vás, kdo by vstupoval na loď, která se potápí, nebo která neví, kudy má plout. Takže je to samozřejmě velice nepřitažlivé téma pro politiky. Na druhé straně politik musí myslet do budoucna a nejen na současnou krizi. A musí to domyslet. A myslím, že zdejší politici to vidí trochu krátkozrace. Aspoň dosavadní vláda,“ uvedl.

Pro členské země Evropské unie je přijetí eura povinné, není ale jasně stanoveno, odkdy by se tak mělo stát. Česko původně plánovalo, že přijme jednotnou evropskou měnu v roce 2010. Od té doby ale politici termín několikrát přehodnotili.

Současná vláda uznává, že platí závazek Česka k přijetí eura, ale zároveň říká, že s konkrétním datem je třeba počkat až na to, jak dopadne současná dluhová krize v eurozóně. Premiér Petr Nečas začátkem května ve sněmovně uvedl, že Česko zřejmě nezavede euro dříve než za osm až deset let.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.00 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po půlnoci. Štěpánka Čechová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ – www.radiozurnal.cz/audio.

Jaroslava Malínská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme