Ryanair kvůli nedostatku pilotů ruší desítky letů. Jde i o spoje s Prahou

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair, která hodlá v příštích týdnech rušit až 50 letů denně, zveřejnila úplný seznam stornovaných spojů, od úterý do 28. října. Informoval o tom server BBC. Jsou na něm i spoje s Prahou.

Praha (Aktualizováno: 11:10 19. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti Ryanair

Letadlo společnosti Ryanair | Foto: Tony Gentile | Zdroj: Reuters

Prvním zrušeným letem Ryanairu v Česku bude zřejmě dvojice letů v úterý 26. září mezi Prahou a Londýnem. Zrušeny by mohly být rovněž spoje na stejné trase 3., 10., 17., a 24. října, uvedla v úterý mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Informaci má ale letiště pouze z internetových stránek irského dopravce, oficiálně Ryanair letišti zrušení linek zatím nepotvrdil.

Ryanair do konce října zruší až 50 letů denně, chce tak zabránit zpožděním

Číst článek

Cestující, kterých se opatření dotkne, budou informováni prostřednictvím e-mailu, uvedl šéf společnosti Michael O'Leary s tím, že většina zákazníků bude přesunuta na alternativní spoj ve stejný den, případně o den dříve nebo později. Závazky plynoucí z nutných kompenzací společnost splní, dodal O'Leary.

Podrobnosti o zrušených letech jsou k dispozici na webu Ryanair. Většinou se jedná o spoje na letiště London Stansted a jen několika do/z Edinburghu, Manchesteru a Birminghamu, ale také Říma, Milána, Bruselu a Barcelony. Opatření se týká rušnějších letišť, kde je snazší najít alternativní spoj a cestující ubytovat. Podle aerolinek změny postihnou kolem 400 tisíc pasažérů.

O'Leary vysvětlil, že společnost má nyní nedostatek pilotů kvůli změnám v systému dovolených, po 1. listopadu, kdy končí rušná sezona, už ke škrtání letů není důvod.

Společnost podle něj vyplatí zákazníkům kompenzace podle pravidel EU, nebude jim ale rezervovat letenky u konkurenčních dopravců. „To není součástí legislativy EU261“, řekl. Na náhradu nemají nárok ti klienti, kteří budou o zrušení spoje informování o více než 14 dní předem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme