Ruská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu, rubl reagoval poklesem

Úvěry v Rusku by měly být dostupnější. Ruská centrální banka snížila úrokovou sazbu ze 17 na 15 procent. Opatření má za cíl podpořit hospodářský růst, zaroveň však oslabuje měnu. Rubl už reagoval dalším propadem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské rubly

Ruské rubly | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Snížení sazby je překvapivé. Podobně jako když centrální banka v prosinci základní úrok zvýšila o mohutných 6,5 procentního bodu, aby zastavila propad rublu a zmírnila růst cen.

Vyšší úroky sice posilují atraktivitu měny, zároveň ale podkopávají hospodářský růst, protože omezují zájem o půjčky. „Se sedmnáctiprocentní sazbou pracovat nemůžeme. Staré i nové úvěry dosáhly 25 a dokonce až 30 procent, základní sazbu musíme snižovat průběžně,“ uvedl poradce ruského prezidenta Boris Titov.

Centrální banka dnes uvedla, že riziko hospodářského útlumu je nyní podle jejího názoru větší než inflační hrozby. Předpověděla, že ruská ekonomika v první polovině letošního roku klesne o 3,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v loňském roce.

„Cílem dnešního rozhodnutí snížit klíčovou úrokovou sazbu o dva procentní body je dosažení rovnováhy při omezování inflace a podpoře hospodářského růstu,“ uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová.

Rubl na rozhodnutí reagoval dalším propadem. Ruská měna překročila hranici 70 rublů za jeden dolar a 80 za euro.

Martin Dorazín, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme