Ruská ekonomika roste. HDP za první čtvrtletí vzrostlo meziročně o 4,9 procenta

Ruská ekonomika roste. Potvrzují to čísla o ruském hrubém domácím produktu, který za první čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 4,9 procenta. HDP se přitom kolem pětiprocentního růstu pohybovalo i v posledních šesti měsících loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská federace

Ruská federace | Foto: Emanuel Macoun

Není to jen stále rostoucí HDP, který ukazuje na dobrou kondici ruské ekonomiky, svědčí o tom i čísla průmyslové výroby. Ta v květnu zrychlila růst na 3,7 procenta.

Momentální ekonomickou situaci podle obchodního rady v Ruské federaci Jana Krse ovlivňují dvě věci. První z nich je posílená sociální politika, která měla před volbami nalákat voliče. Druhý důvod vysvětluje Jan Krs:

„Vzhledem k tomu, že má Rusko dostatek toho, co bych si dovolil nazvat ‚petroruble‘, tak investují ohromné peníze do ekonomiky. Vzhledem k tomu, že až do června se cena ropy držela na poměrně vysokých hodnotách přes 100 dolarů, tak mají stále ohromné přebytky zahraničního obchodu a část těch peněz investují do modernizace.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S obchodním radou v Ruské federaci Janem Krsem natáčela redaktorka Barbora Kreuzerová

I přes relativní geografickou blízkost regionu Ruské federace dávají ale české firmy stále přednost spíše západnímu regionu Evropské unie.

„Evropská unie vzhledem k tomu, že jsme se stali členy, je pro naše podnikatele strašně jednoduchá. Tam nejsou žádné komplikace a složitosti. Rusko je problematické z toho hlediska, že je to země, která je mimo Evropskou unii, až teď vstupuje do Světové obchodní organizace. Je to země, která má svá specifika - obchodní, vnitropolitická i jazyková,“ vysvětluje Krs.

Z hlediska historického by nám slovanské státy tak cizí být neměly, i přesto se společnosti i jednotlivci, kteří chtějí prorazit na ruském trhu, musí připravit na několik překážek.

„Samozřejmě jsou trochu jiné zvyklosti, lidé se trochu jinak chovají, mají jiný přístup k obchodu, je tam více společenská část. Každopádně to jsou jazykové znalosti, protože buďme upřímní, z hlediska nějaké taktiky většině firem doporučuji spíš pracovat v regionech než v Moskvě,“ popisuje Krs.

Pověst právního systému není valná

Možné obavy by mohli mít investoři z ruského právního systému. Jeho pověst není valná, i když podle Jana Krse se situace během několika posledních let zlepšila. Podle něj za to může i bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který je vystudovaný právník a který do některých zákonů vnesl alespoň minimální řád.

„Soudy rozhodují poměrně objektivně a poměrně rychle. Systém jakési právní stability je o dost vyšší a lepší. Je tam ale jeden velký problém - občas máte právní normy, které jsou protichůdné. To vytváří možnost pro korupční prostředí,“ myslí si Krs.

I když na dřívější spolupráci s Ruskem, třeba i v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci, většinou v České republice nevzpomínáme v dobrém, máme na území Ruské federace vybudované jméno. A právě na tradici lze dnešní export postavit.

„Uspět můžeme s tradičními obory, kterými jsme v Rusku známi. Je to především strojírenská výroba, výroba aut, stroje pro dřevozpracující průmysl, určitá část potravinářského průmyslu. V poslední době se ukazuje, že tam jsme velmi úspěšní ve zdravotnické technice, energetice nebo dopravních systémech,“ vyjmenovává úspěšné české obory Krs.

Pokud má firma dobrou strategii, kvalitní zboží a jak se říká tah na branku, jejímu startu na ruském trhu nic nebrání. Byl by ale omyl myslet si, že když se vám nedaří doma, tak vás ruský trh spasí, protože je velký a přitom nenáročný. Opak je totiž pravdou.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme