Ruská vláda schválila rozšíření sankcí proti Turecku

Ruská vláda schválila program tvrdých sankcí proti Turecku. Ty mají začít platit už od 1. ledna. Postihnou například stavebnictví nebo cestovní ruch, tedy odvětví, která jsou pro Turecko důležitá. Vztahy mezi Moskvou a Ankarou se prudce zhoršily po sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami u turecko-syrských hranic minulý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Turecké společnosti mají od 1. ledna zákaz podnikat na území Ruské federace v oblasti stavebnictví, cestovního ruchu a hoteliérství, inženýrských staveb a nesmí poskytovat žádné služby ruským státním ani místním úřadům. Turecké společnosti budou vyloučeny také ze zpracování dřeva.

Opatření se netýkají zakázek a obchodních dohod, které byly uzavřeny do přijetí sankcí. Ty Moskva na Ankaru uvalila v reakci na sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou u syrsko-turecké hranice.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil koncem listopadu sankce proti Turecku, které například zakazují dovoz potravin a zemědělských plodin, pozastavují vládní programy spolupráce a omezují zaměstnávání tureckých občanů v zemi.

Turci se v Rusku podíleli na stavbách za miliardy dolarů. Rusko z Turecka dováželo především rajčata a citrusy. Zákaz postihl také dovolené ruských turistů v Turecku, které je pro Rusy jednou z nejoblíbenějších destinací.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme