Ruské burzy se propadly, trhy tak reagují na povolební protesty

Ruské burzy se propadly. Experti to dávají do souvislosti s pokračujícími protesty opozice proti výsledkům voleb. Na pokles má podle odborníků vliv i dění na evropských trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté a protestující proti výsledkům ruských parlamentních voleb.

Policisté a protestující proti výsledkům ruských parlamentních voleb. | Zdroj: Reuters

Přestože investoři přijali zprávy o ruských parlamentních volbách v klidu, povolební dění vnímají trhy mnohem citlivěji. Příčinou nejsou opoziční demonstrace samy o sobě, ale očekávání politické reakce ze strany nejvyšších míst ruského vedení.

Ruská policie v úterý znovu rozehnala protestní akce v centru Moskvy, demonstranty zatýkala i v Petrohradě a Rostově na Donu. Opozice považuje parlamentní volby, ve kterých zvítězila vládní strana Jednotné Rusko, za zmanipulované. Naopak prezident Medvěděv označuje hlasování za čestné a férové.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí skončily v Rusku ve vazbě kvůli volebním protestům

Na ruských internetových stránkách i v sociálních sítích se ale od uzavření volebních místností objevily stovky videozáznamů a fotografií svědčících o porušování zákona. Úřady už dostaly tisíce žalob a stížností. Opozice chce v demonstracích pokračovat, další mítink ohlásila na sobotu.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme