Ruské clo ceny plynu nezvýší

Vyšší ruské vývozní clo na zemní plyn nebude mít vliv na ceny pro české spotřebitele. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí plynárenské společnosti Transgas Jiří Wrobel. Vyvrátil tak prognózy některých ekonomů, podle kterých by se cena plynu mohla zvýšit až o čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

"Exportní clo na vývoz zemního plynu, které včera schválila ruská vláda, nebude mít podle prvních analýz vliv na nákupní ceny společnosti Transgas a prodejní ceny pro tuzemské koncové spotřebitele proto nebudou tímto krokem v žádném případě ovlivněny," uvedl Wrobel.

Analytik společnosti Patria on-line David Marek si ale myslí, že české domácnosti růst cen plynu v příštím roce čeká, i když pravděpodobně ne v rámci jednoho cenového skoku. "Nemusí to být záležitost okamžitá, zdražení může být odloženo, ale nelze očekávat, že by se mohlo českým domácnostem i firmám vyhnout," soudí analytik.

O tuzemských cenách plynu rozhoduje Energetický regulační úřad. Česká republika dováží z Ruska zhruba 75 procent veškerého zemního plynu, zbytek teče z Norska.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme