Ruské embargo nám paradoxně pomáhá, tvrdí někteří polští ovocnáři

Ruský prezident Putin možná pomáhá polským pěstitelům jablek a ani o tom neví. Krátkodobě jim ruské embargo dělá velké problémy, ale dlouhodobě jim prý prospěje. I takový názor lze v Polsku slyšet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při balení jablek je poslední rozhodnutí o vyřazení jablek na ženách 2

Při balení jablek je poslední rozhodnutí o vyřazení jablek na ženách 2 | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Třídírnou, balírnou a skladem jablek ve vesničce asi 25 kilometrů od průmyslového Bydhoště provází návštěvníky Sebastian Szymanowski, generální ředitel společnosti, která prodává každý rok tisíce tun jablek do Polska i zahraničí.

„K dnešnímu dni sdružujeme asi dvě desítky sadařů z okolí. Jsou členy a podílníky naší společnosti. Mohou využívat naši infastrukturu a my je obchodně zastupujeme na trhu. Zabalíme jejich jablka co nejatraktivněji a prodáme tak, aby se prostředky vrátily samotným sadařům,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opravdu ruské embargo polským ovocnářům škodí? Třeba Sebastian Szymanowski tvrdí, že ne. Mluvil s ním zahraniční zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Se zjevnou hrdostí provází po provozu vybudovaném za víc než 400 milionů korun – ze 75 procent z evropských dotací. Jablka se tady třídí za použití nejmodernějších technologií. To, co by dřív musely dělat desítky lidí, dnes zvládnou stroje a počítače pod dohledem dvou vyškolených zaměstnanců. Pár jich pracuje v balírně a pak je tu obchodní oddělení a administrativa.

„Pracuje tady několik desítek osob, asi tak do třiceti. Záleží to samozřejmě na sezoně. Trvale máme ve stavu 17 lidí,“ popisuje Szymanowski.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki před několika dny označil ruské embargo za celoevropský problém. Za něco, co nejhůř dopadá na polské pěstitele, kteří už teď dostávají za své zboží velmi nízké ceny.

„Nejsou schopni prodat ten milion tun ovoce a zeleniny, který do Ruska vyvážejí. Ani na evropský ani na východní trh,“ uvedl.

I polská jablka pomáhají třídit počítač | Foto: Vít Pohanka

Proto polská vláda žádá daleko víc než 125 milionů eur, které Evropská unie zatím na pomoc zemědělcům zasaženým embargem vyčlenila. Podle Bruselu jsou však polské požadavky naprosto nereálné a přehnané a v tomto týdnu pomoc úplně zmrazil.

Obchodník s jablky Sebastian Szymanowski s tím však nemá žádný problém. Embargo podle něj přimělo Poláky k větší flexibilitě.

„Začali jsme obchodovat směrem do Německa, na západ. Máme to blízko do přístavu v Gdyni a tam prodáváme na sever do Skandinávie. To jsou nové směry prodeje jablek,“ vysvětluje.

Ruské embargo prý dalo polským jablkům obrovskou publicitu a reklamu. „O našem jablku se teď mluví ve všech nejdůležitějších médiích po celém světě. Dneska za to možná platíme nízkou cenou… Ale nikdy jsem za celá léta nedostal tolik e-mailů a nevyřizoval tolik telefonátů z celého světa, jako za poslední měsíc. A to jen tak nepřestane,“ tvrdí Szymanowski.

V jeho podniku už měli zájemce z Honkongu, budou dodávat na Filipíny a zřejmě do Číny.

Polská jablka v třídírně za 400 milionů korun | Foto: Vít Pohanka

Vít Pohanka, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme