Ruské státní podniky čeká zánik či přeměna

Některé ruské státní podniky budou muset přestat existovat. Alespoň podle včerejšího vystoupení prezidenta Dmitrije Medveděva není jiná cesta. U jiných státních podniků bude třeba přistoupit k celkové přeměně jejich struktury a změnit je na akciové společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Medveděv ale neoznámil, kterým státním firmám hrozí zánik. Podle agentury Reuters ruský prezident zvolil poměrně lapidární výraz. Doslova prohlásil, že ruské státní podniky "Prostě budou muset zmizet."

Prezident Medveděv se vyjadřoval i k dalším ekonomickým otázkám. Řekl například, že je přesvědčen, že Rusko vstoupí do Světové obchodní organizace, přestože se proces začleňování kvůli celní unii s některými ruskými sousedy zpožďuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Tibor Bokor o ohlášeném zániku některých ruských státních podniků

Podle analytika Tibora Bokora se však nejedná o hospodářsky významné podniky, jako je třeba plynárenský gigant Gazprom, ale o sedm státních podniků, zřízených na základě zvláštního zákona.

"Nemají právní formu akciových společností, v praxi jde o jakýsi hybrid mezi neziskovou společností a ministerstvem. Všechny byly zřízeny za zvláštním účelem. Třeba Olympstroj, která organizuje olympiádu v Soči, další je agentura pojistění vkladů nebo Vněšekonombank, s jejíž pomocí vláda ozdravovala velké strategické podniky v době krize," vysvětlil Bokor ve vysílání Rádia Česko.

Podle Bokora se jedná jen o změnu formy oněch státních podniků, o zefektivnění toku peněz, které přes ně tečou.

"Vláda má nyní jen malé možnosti, jak tyto toky kontrolovat. Nyní jsou financované přímo z rozpočtu, ty peníze v té společnosti hned zmizí, projekt, na který byly určené, se nedokončí, a podniky žádají hned o další peníze," popsal Bokor a jako příklad uvedl přípravu olympiády v Soči.

"Rozpočet na olympiádu v Soči se bude muset několikanásobně navyšovat, protože původně počítané prostředky se proinvestovaly, a dosud není skoro nic vidět. Medveděv chce proto tyto peněžní roky zefektivnit, a to i kvůli tomu, že vláda letos očekává deficit rozpočtu až 10 procent ruského HDP, zatímco předchozí dva roky končily rozpočty v přebytku," uzavřel Bokor.

Tomáš Pavlíček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme