Rusko a Bělorusko vyřešily "mléčnou válku"

Takzvaná mléčná válka mezi Ruskem a Běloruskem je u konce. Obě země se dohodly na sporných otázkách, kvůli nimž Moskva před několika dny zakázala dovoz běloruských mléčných výrobků. Jejich dodávky mají být obnoveny už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Skutečnost, že se běloruské výrobky v nejbližší době vrátí na ruský trh, shodně potvrdily ruské i běloruské úřady. Podle hlavního ruského hygienika Genadije Onišenka Minsk s Moskvou vyřešily všechny sporné otázky, konkrétní detaily dohody ale zatím ani jedna ze stran nezveřejnila.

Moskva zakázala dovoz mléčných výrobků kvůli údajnému porušování norem ze strany běloruských dodavatelů počátkem června, právě v době, kdy vztahy mezi oběma státy prudce ochladly. Mnozí pozorovatelé proto mají za to, že důvody opatření byly spíše politické než technické. Rusko ale takové obvinění odmítá.

Ani po zažehnání mléčné války ale spory mezi oběma zeměmi nekončí. Bělorusko dluží Gazpromu v přepočtu 4,5 miliardy korun za dodávky ruského plynu. Údajný dluh, který Gazprom nyní vymáhá, představuje rozdíl mezi cenou v platném kontraktu, což je 210 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, a cenou 150 dolarů, na které se v březnu ústně dohodli předáci obou zemí.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme