Rusko a Řecko údajně chystají smlouvu o plynovodu Turkish Stream

Řecko a Rusko se podle německého týdeníku Der Spiegel chystají podepsat smlouvu v hodnotě miliard eur. Týká se prý plynovodu Turkish Stream, který povede ruský plyn přes Turecko a Řecko do Evropy. Moskva ale informaci německého listu popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod (ilustrační foto)

Plynovod (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schaeuble už oznámil, že ho zprávy o dohodě Atén a Moskvy těší. Dodal ale, že kontrakt nevyřeší finanční problémy Řecka.

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše by Evropa mohla ze smlouvy mezi Aténami a Moskvou mohla těžit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko a Řecko chystají smlouvu o plynovodu Turkish Stream. Píše o tom Der Spiegel. Možný kontrakt komentuje investiční bankéř Ondřej Jonáš

„Projekt sám o sobě nemusí být špatný, pro Evropu by to byl jistě přínos. Otázka je, jestli se Řecko nesnaží využít tohoto jednání ve svém vleklém sporu s Bruselem. To je myslím důvod, proč se Der Spiegel o tuto otázku zajímá,“ domnívá se Jonáš a dodává:

„Co je zajímavé, není jen ekonomická otázka s tím spojená, ale ta geopolitická, která naznačuje, že se Řecko snaží koketovat s Ruskem. A to za situace, kdy spor mezi Ruskem a Evropskou unií je velice žhavý.“

Pokud by Řecko kontrakt podepsalo, dostalo by podle německého týdeníku Der Spiegel zálohu na budoucí výnosy ve výši tři až pět miliard eur, tedy přibližně 100 miliard korun.

Hluboce zadlužená země se v současnosti snaží s věřiteli vyjednat další záchrannou půjčku. Její vláda ale nejprve musí předložit program reforem. Zatím však nepřišla s ničím, co by věřitelé považovali za přijatelné.

Podle Ruska není informace pravdivá. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes agentuře RIA Novosti řekl, že žádná dohoda o ruské záloze na budoucí řecké výnosy uzavřena nebyla.

Jitka Malá, Petra Novotná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme