Rusko a společnost BP budou společně prozkoumávat Arktický šelf

Britská společnost BP a ruská Rosněfť se dohodly na společném dobývání nerostného bohatství ruské části Arktického šelfu. V rámci ‚strategické globální aliance‘ by firmy při prozkoumávání regionu měly sdílet zkušenosti. Dohodly se i na vzájemné výměně akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

Ruská společnost Rosněfť, kterou ze tří čtvrtin vlastní stát, dostane pět procent akcií společnosti BP, ta se za to stane vlastníkem 9,5 procenta akcií Rosněfti.

Společné práce povedou firmy v jižních oblastech Karského moře. Ty podle odhadů ruského premiéra Vladimira Putina ukrývají velké zásoby zdrojů strategických surovin, až pět miliard tun ropy a trilióny kubíků plynu.

Experti nicméně upozorňují, že mluvit o objemech budoucí těžby je zatím předčasné, protože je třeba nejdříve provést podrobný geologický průzkum.

Dohoda s ruskou Rosněftí je pro British Petrol první velkou obchodní transakcí po loňské devastující havárii v Mexickém zálivu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme