Rusko a Ukrajina budou znovu jednat o cenách plynu

Rusko a Ukrajina obnoví v polovině ledna rozhovory o dodávkách zemního plynu. Informoval o tom ruský plynárenský koncern Gazprom.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Obě země dlouhodobě řeší spory o ceny za ruský plyn pro Ukrajinu a také o poplatcích za jeho tranzit přes ukrajinské území. V minulých letech vedly tahanice k přerušení dodávek plynu z Ruska do Evropy.

Letos požádala ukrajinská vláda ruské protějšky, aby obě strany znovu projednaly aktuální smlouvy o dodávkách. Kyjev chce přitom dosáhnout snížení ceny, kterou musí platit za ruský plyn.

Ukrajina uzavřela v roce 2009 s Ruskem nevýhodnou smlouvu a kupuje plyn za nejvyšší cenu na evropském trhu. Smlouvu prosadila expremiérka Julije Tymošenková, soud ji kvůli tomu poslal na sedm let do vězení.

Igor Maňour, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme