Rusko hledá nové možnosti ohledně plateb za vývoz energií. Zvažuje i přijímání bitcoinů

Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od takzvaných přátelských zemí přijímat platby v bitcoinech nebo v jejich lokálních měnách. S odkazem na poslance Pavla Zavalného o tom na svém webu píše BBC. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden řekl, že od zemí, které Rusko považuje za nikoli přátelské, tedy těch, které na něj uvalily sankce za jeho vpád na Ukrajinu, bude požadovat platby už ne v eurech nebo v dolarech, ale pouze v rublech.

Moskva (Aktualizováno: 11:34 25. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Rusko zvažuje přijímání plateb za export energií v bitcoinech, ilustrační foto | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Zavalnyj, který stojí v čele energetického výboru ruské Státní dumy, ve čtvrtek uvedl, že země hledá alternativní způsoby, jak získat platby za export energií. Podle BBC řekl, že Čína a Turecko patří mezi „přátelské“ země, které „se nezapojily do sankčního tlaku“.

‚Náš svět, jak jsme ho znali, přestal existovat.‘ Rodák z Mariupolu popsal život v Rusy obléhaném městě

Číst článek

„Dlouho jsme Číně navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech,“ řekl Zavalnyj. „S Tureckem to budou liry a rubly,“ připojil a dodal, že by Rusko s těmito zeměmi mohlo obchodovat i v bitcoinech.

Podle analytiků Rusko může mít z přijímání populární kryptoměny i přes jistá rizika prospěch. „Rusko velmi rychle začíná pociťovat dopad bezprecedentních sankcí,“ řekl analytik David Broadstock z institutu Energy Studies v Singapuru.

„Je potřeba podpořit ekonomiku a bitcoin je v mnoha ohledech vnímán jako aktivum s vysokým růstem,“ doplnil Broadstock.

Posílit rubl

Poznamenal však, že bitcoin má velké výkyvy – zatímco dolar se vůči euru letos obchoduje v rozmezí pěti procent, tak bitcoin měl ve stejném období výkyvy o 30 procent.

Případné přijímání bitcoinu je podle BBC potřeba chápat jako snahu Ruska o posílení rublu, který letos ztratil více než 20 procent své hodnoty kvůli sankcím, které na zemi uvalily Evropa, Spojené státy a Británie po invazi na Ukrajinu.

Obyvatelům se kvůli slabému rublu zvýšily životní náklady, protože prodražily dovoz. Rusko však stále zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

Německo odmítá platit za ruský plyn v rublech. Podle Scholze je platební měna uvedená ve smlouvách

Číst článek

Podle zakladatele obchodníka Bit.plus Martina Stránského je to ukázka toho, že technologie bitcoinu je schopná nahradit stávající zavedené platební systémy. „Filozoficky tedy prokázala svoje opodstatnění, ze snu se stala realita. Samozřejmě i tento pozitivní technologický a civilizační posun může být zneužit diktátorským režimem, což je vždy problematické ovlivnit,“ řekl Stránský.

„Rusko se tímto prohlášením minimálně snaží vyvolat dojem, že zdaleka nevyčerpalo všechny možnosti v rámci boje s ekonomickými sankcemi Západu. Záleží samozřejmě také na vývoji kurzu bitconu. Na rozdíl od rublu nemohou ruské autority kurz kryptoměn výrazněji ovlivnit,“ doplnil obchodník.

Bitcoin na zprávu reagoval nejprve poklesem o 1,2 procenta na 43.630 USD, aby se během dopoledne vrátil na původní úroveň okolo 44.160 dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme