Rusko by mohlo Bělorusku půjčit miliardy a vydělat na tamní privatizaci

Ruský premiér Vladimir Putin se dnes setká v běloruském Minsku se šéfy vlád postsovětských republik. Jednat bude ale i s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Ten doufá, že Moskva Bělorusku poskytne několikamiliardovou půjčku na podporu místní ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Lukašenko skládá prezidentský slib

Alexandr Lukašenko skládá prezidentský slib | Zdroj: ČTK

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že Moskva je připravena podpořit běloruskou ekonomiku injekcí ve výši šesti miliard dolarů. Rusko ale zatím nic takového nepotvrdilo a ruští politici hovoří o nepodloženém chlácholení nespokojeného běloruského obyvatelstva.

Ministr financí Alexej Kudrin naznačil, že dohoda je těsně před uzavřením, Rusko ale nabízí jen polovinu – tři miliardy dolarů během příštích tří let. Moskva navíc podmiňuje půjčku tím, že Bělorusko zprivatizuje část státního majetku a zpružní kurz měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodajové Petr Vavrouška a Lena Kabrhelová hovořili o rusko-bělorských vztazích v Ranním Radiožurnálu

Ruský tisk upřesňuje podmínky, které si Moskva klade. Rusko chce například od Minsku plné ovládnutí běloruského plynovodu.

„Ruský plynárenský koncern Gazprom by rád získal úplnou kontrolu nad přepravcem plynu Beltransgas, nyní v něm ovládá 50 procent. Ve hře jsou i dvě běloruské ropné rafinerie, které by mohly jít do privatizace, mluví se také o privatizaci hlavního mobilního operátora a dalších strategických podniků,“ uvádí moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Běloruská ekonomika zažívá těžkou měnovou krizi. Běloruská vláda naznačila, že možná o finanční pomoc požádá i Mezinárodní měnový fond. U západních zemí však naráží na problematiku lidských práv.

„Kvůli soudním procesům s politickými oponenty a odsouzení několika protikandidátů a odpůrců Lukašenkovi Evropa žádné peníze nepůjčí a nezbývá mu než škemrat u Putina,“ shrnuje důvody, proč se Bělorusko obrací na Moskvu, polský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Lenka Kabrhelová, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme