Problém s platbami. Ruská energetická společnost přeruší od půlnoci dodávky elektřiny do Finska

Ruská energetická společnost Inter RAO od soboty 01.00 místního času ( půlnoci SELČ) přestane dodávat do Finska elektřinu, uvedla podle Reuters finská rozvodná firma Fingrid. Dodala, že problémy s nedostatkem elektřiny kvůli tomuto kroku nehrozí, poněvadž objem elektřiny dodávané z Ruska tvoří asi deset procent finské spotřeby. Důvodem pro pozastavení dodávek je problém s platbami, citovala Fingrid vyjádření Inter RAO.

Tento článek je více než rok starý.

Helsinky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto)

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto) | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

„Hrozba nedostatku elektřiny ve Finsku není. Výpadky v dodávkách mohou být kompenzovány větším dovozem elektřiny ze Švédska a částečně také zvýšením domácí produkce,“ citovala agentura Reuters finskou rozvodnou společnost.

Fingrid upřesnila, že pouze zajišťuje transfer elektřiny z Ruska do Finska a že zaplatit za nakoupenou energii měla evropská burza Nord Pool, která tak ale od 6. května neučinila.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes zároveň podle agentury TASS označil za novinářskou kachnu zprávu, že se Rusko chystá přerušit do Finska dodávky plynu. Finský list Iltalehti podle agentury Reuters ve čtvrtek napsal, že mnozí finští politici byli varováni, že přerušení dovozu plynu hrozí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme