Moskva zlepšila odhad letošního vývoje ruského hospodářství. Pokles má být pomalejší, ale delší

Ruské ministerstvo hospodářství zlepšilo odhad letošního vývoje ruské ekonomiky. Nové prognózy, ke kterým získala přístup agentura Reuters, předpokládají, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v letošním roce sníží o 4,2 procenta. Před třemi měsíci přitom ministerstvo předpovídalo, že HDP se letos propadne o 7,8 procenta

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevská burza se po měsíci znovu otevírá.

Moskevská burza se po měsíci znovu otevírá. | Foto: REUTERS/Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními důsledky sankcí, které začaly západní země uvalovat na Rusko v reakci na jeho útok na Ukrajinu. Nová prognóza nicméně naznačuje, že ruské hospodářství se s dopady sankcí vypořádává lépe, než se předpokládalo, píše Reuters.

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o čtyři procenta, tvrdí Moskva. Je to méně, než se očekávalo

Číst článek

Ministerstvo nyní předpovídá, že reálné disponibilní příjmy v Rusku se letos sníží pouze o 2,8 procenta namísto dříve předpokládaného propadu o 6,8 procenta.

Míra inflace v Rusku bude podle ministerstva na konci roku činit 13,4 procenta a míra nezaměstnanosti 4,8 procenta. Dříve přitom ministerstvo odhadovalo inflaci na 17,5 procenta a nezaměstnanost na 6,7 procenta.

Odhad vývoje HDP na příští rok nicméně ministerstvo zhoršilo. Nyní očekává pokles o 2,7 procenta, zatímco dřívější prognóza počítala se snížením o pouhých 0,7 procenta. Nový výhled je v souladu s názorem ruské centrální banky, že hospodářský útlum bude trvat déle, než se dříve předpokládalo, upozorňuje Reuters.

Ruské ekonomice kvůli západním sankcím hrozí kolaps. Jde o postupné sklouzávání, náraz nenastane

Číst článek

Ruský statistický úřad minulý týden oznámil, že ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla v meziročním srovnání o čtyři procenta. Pokles byl však mírnější než prognózy analytiků, kteří čekali pětiprocentní propad.

V mnoha odvětvích se v posledním měsíci nebo dvou objevily známky stabilizace, neočekáváme ale, že pokles dosáhne dna dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2023. Myslíme si také, že ekonomika pak bude v nejlepším případě stagnovat, uvedl ekonom společnosti Capital Economics Liam Peach.

Mnoho ekonomů se domnívá, že mnohem závažnější budou pro ruskou ekonomiku dlouhodobé škody způsobené sankcemi. Odliv podniků a talentů totiž postupně snižuje hospodářskou aktivitu, spolu s nedostatečným přístupem k důležitým technologiím.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme