Rusko je podle Transparency International největším vývozcem korupce

Nejčastěji dávají úplatky ruské firmy působící v zahraničí. Tvrdí to nový průzkum mezinárodní organizace Transparency International. Ten porovnával 28 největších ekonomik světa. Rusko skončilo v žebříčku nejníže, o jedno místo za Čínou. Naopak nejlépe si vedly společnosti z Nizozemska a Švýcarska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě.

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě. | Foto: Adéla Havránková

Rusko získalo v ratingu organizace Transparency International pouhých šest bodů z maximálních deseti a skončilo na posledním místě ze všech 28 porovnávaných ekonomik. Naposledy se podobné srovnání dělalo před třemi lety. I tehdy vyšly ruské firmy z průzkumu jako největší vývozci korupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci ve společnosti mluvili na Rádiu Česko ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka a vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake z Věcí veřejných

Ředitelka ruské pobočky Transparency International Jelena Panfilovová vysvětluje nízký rating Ruska ‚stabilizací korupce‘ ve společnosti. Zákony proti úplatkářství, i pokud se přijímají, v praxi nefungují.

„Firmy, které v Rusku podnikají již dlouho, mají ve svých rozpočtech přímo zakalkulováno jisté procento prostředků, které bude rovnou určeno ke korumpování, především státních úředníků,“ vysvětluje Libor Dvořák, komentátor ČRo 6.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci v Rusku mluvil na Rádiu Česko Libor Dvořák, komentátor ČRo 6

„Korupce je bytostná součást ruského národního a společenského života. Byla tam pomalu odjakživa. O případech korupce se tam píše již ve 13. století. Zajímavé je, že Petr I. korupci tvrdě pronásledoval, protože právě za něj velmi silně bujela. Tehdy i dnes byl velmi silný stát. Putinská stabilita přímo vytváří prostředí pro korupci,“ pokračuje Dvořák.

Úplatná je v Rusku podle Dvořáka i policie a justice. Protikorupční změnu tam může přinést jen změna k větší míře demokracie, než je tam dnes.

Česko někde uprostřed

Autoři takzvaného Indexu úplatkářství, Bribe Payers Index, zkoumali kromě jednotlivých zemí i úroveň korupce v jednotlivých odvětvích ekonomiky. Jako nejméně náchylné k úplatkářství se ukázaly zemědělství a lehký průmysl. Nejhorší známky dostaly stavebnictví, komunální služby a obchod a správa nemovitostí.

„Cílem indexu je podívat se na nabídkovou stranu korupce, tedy na soukromý sektor. Tím je doplněn klasický index vnímání korupce, který řadí země podle zkorumpovanosti veřejného sektoru. Provádí se celá řada rozhovorů s manažery, investory, politiky, experty, analytiky,“ vysvětluje ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Ondráčka má pocit, že by české firmy skončily někde uprostřed. Záleží ale na trhu, kde se investuje a na podmínkám, kterým se investoři a exportéři musejí přizpůsobit.

Korupce se sofistikuje

Korupce se v posledních letech sofistikuje, od běžného úplatkářství se posouvá ke klientelismu ‚bílých límečků‘.

„Zejména v korporátním světě si nepředstavujme korupci jako předávání obálek. Je to mnohem více založeno na síti vztahů a protislužeb. Bavíme se o podvodech, krádežích, daňových optimalizacích, které míří k daňovým únikům, o využívání daňových rájů. Řada z těchto praktik byla na úplném začátku současné krize a byla jednou z jejích hlavních příčin,“ říká Ondráčka.

„S korupcí se nemůže bojovat jako s izolovaným problémem, ale jako s prostředkem pro organizovaný zločin a další hospodářskou trestnou činnost,“ uvádí vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake z Věcí veřejných.

„Jsem ráda, že se korupce stala velkým tématem tohoto volebního období, jakkoliv si uvědomuji, že ji veřejnost nepovažuje za vyřešenou, ani si nemyslí, že politická reprezentace dělá proti korupci dostatečné množství kroků. Ale ten systém se tady vyvíjel nejen v posledních 20 letech. I za socialismu byla korupce běžným prostředkem k získání běžných věcí,“ dodává Peake.

Lenka Kabrhelová, Dana Votýpková, Markéta Bartošová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme