Rusko kvůli mrazům snižuje dodávky plynu do Evropy

Kvůli silným mrazům snižuje Rusko dodávky plynu dále do Evropy. Ukrajina si navíc po dohodě s Gazpromem odebírá z potrubí o jedenáct procent plynu víc, protože poptávka po palivu v promrzlé zemi roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potrubí italského dovozce plynu Eni

Potrubí italského dovozce plynu Eni | Zdroj: ČTK

Výkyvy v přísunu plynu už pocítily země jako Maďarsko, Bosna a Hercegovina nebo Slovensko. U nás je situace v dodávkách plynu v normě. Pokles tlaku v plynovodu zaznamenala i Itálie. Ministr průmyslu Claudio Scajola dokonce svolal mimořádnou schůzku dovozců plynu.

Italský petrochemický holding ENI oznámil snížení dodávek plynu z Ruska včera téměř o sedm procent a dnes očekává pokles dokonce o dvanáct procent. Ministr ujistil, že Itálie má dostatečné zásoby, pokles dodávek nebudí prozatím mimořádné znepokojení a že Itálie neriskuje velký výpad elektrické energie.

Ministr Scajola svolal dnes schůzi technického výboru se zástupci tří společností, které zajišťují dodávky a distribuci plynu v Itálii. Po tomto setkání ministr Scajola zdůraznil, že je třeba vrátit se bez zbytečných obav k jaderné energii. Itálie nemá jaderné elektrárny a alternativní produkce energie je na žalostné úrovni.

Nedávná plynová krize způsobená ukrajinsko-ruským sporem o ceny této suroviny přiměla Evropu k větším úvahám na téma energetické závislosti na jednom zdroji. O energetické politice Evropy budou jednat politici Evropské unie na mimořádném summitu v březnu.

Vědunka Lunardi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme