Dva biliony rublů za dva měsíce. Rusko zvýšilo vojenské výdaje oproti loňsku o 282 procent

Rusko jen v lednu a únoru poskytlo na vojenské výdaje více než dva biliony rublů (asi 545 miliard Kč), což je o 282 procent více než ve stejném období před rokem, uvedla v pondělí agentura Reuters. Dodala, že tyto údaje ruského ministerstva financí ilustrují spirálovitě rostoucí náklady Moskvy na válku proti Ukrajině.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský protiraketový systém S-400 na vojenské přehlídce v Moskvě (ilustrační foto)

Rusko plánovalo letošní vojenské výdaje ve výši 4,98 bilionu rublů. (ilustrační foto) | Foto: RIA Novosti | Zdroj: Reuters

Rostoucí zbrojní výroba a obrovské státní výdaje udržují ruský průmysl v chodu a pomáhají zmírnit ekonomický dopad západních sankcí, uvalených na Rusko po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu loni 24. února.

Ruská ekonomika nevzkvétá. V trezorech se hromadí indické rupie, ropu musí Moskva prodávat pod cenou

Číst článek

Ruské ministerstvo financí přestalo zveřejňovat jednotlivé měsíční údaje o plnění rozpočtu loni v květnu, nově však na rozpočtový portál přidalo data za rok 2022 a za začátek letošního roku.

Z těchto údajů vyplývá, že ruský stát v prvních dvou měsících roku 2022 vynaložil „na obranu“ 525,4 miliardy rublů (asi 143 miliard Kč). Podle nových údajů činily výdaje „na obranu“ letos v lednu 1,18 bilionu rublů (asi 321 miliard Kč) a v únoru 822,4 miliardy rublů (asi 224 miliard Kč).

Rusko plánovalo letošní vojenské výdaje ve výši 4,98 bilionu rublů (asi 1,35 bilionu Kč). Údaje ministerstva svědčí o tom, že v lednu až únoru už stát utratil na tento účel více než dvě pětiny sumy plánované na celý rok.

Údaje zveřejněné minulý týden ukázaly, že schodek ruského rozpočtu za leden až duben dosáhl částky 3,4 bilionu rublů (asi 926 miliard Kč), zatímco před rokem rozpočet ve stejném období vykazoval přebytek 1,2 bilionu rublů (asi 327 miliard Kč).

Rusko komplikuje zahraničním firmám odchod ze země. Potřebují souhlas komise a zaplatí zvláštní daň

Číst článek

Letos ale výdaje Moskvy vzrostly, zatímco příjmy z prodeje energetických surovin klesly.

Rusko loni utratilo na obranu 5,51 bilionu rublů (asi 1,5 bilionu Kč), což představovalo 17,1 procenta jeho celkových výdajů. O rok dříve na obranu šlo 3,57 bilionu rublů (asi 972 miliard Kč), neboli 14,4 procenta celkových výdajů v roce 2021.

Letos v lednu až únoru 2023 představovaly „obranné“ výdaje 36,2 procenta celkových rozpočtových výdajů. Výdaje státu „na obranu“ tak téměř dvojnásobně přesáhly výdaje na sociální politiku a za „národní obranu“ stát utratil téměř čtyřikrát více než za „národní hospodářství“, dodal Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme