Sedmý den v obráceném režimu. Ruský plynovod Jamal převádí surovinu z Německa do Polska

Plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn do západní Evropy, už sedmý den funguje v obráceném režimu. Plyn tak proudí z Německa do Polska. Vyplývá to z údajů německého provozovatele plynovodní sítě Gascade.

Berlín/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský plynovod Jamal

Ruský plynovod Jamal | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Podle údajů z německé měřicí stance Mallnow, která leží u hranice s Polskem, proudil v pondělí ráno plyn směrem na východ do Polska v hodinovém objemu téměř 1,2 milionu kilowatthodiny (kWh/h). Výsledky aukce ukazují, že ruský vývozce plynu Gazprom si na pondělí nezarezervoval přes Jamal žádnou dodatečnou kapacitu pro vývoz plynu do Evropy.

Přerušení dodávek plynu plynovodem Jamal nebude mít na Česko vliv, shodují se odborníci

Číst článek

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden uvedl, že Německo nakoupený ruský plyn prodává do Polska a na Ukrajinu, místo aby jej samo použilo, a zmírnilo tak napětí na trhu. Němečtí dovozci plynu tedy podle Putina mohou za raketový růst cen plynu.

Německé ministerstvo hospodářství odmítlo Putinův výrok komentovat a dovozci plynu na žádost agentury Reuters o komentář nereagovali.

Provozovatele plynovodní sítě Gascade vlastní firma WIGA, což je společný podnik Gazpromu a plynárenské firmy Wintershall DEA. Tu vlastní německá chemická skupina BASF a ruská společnost LetterOne.

Údaje slovenského provozovatele plynovodů Eustream ukazují, že požadovaná kapacita pro pondělní tok ruského plynu z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční uzel Veľké Kapušany činí 731 574 megawatthodin (MWh). To je zhruba stejná úroveň jako v pátek, ale méně než na začátku prosince.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme