Rusko nesouhlasí s tím, aby Ukrajině kupovali plyn její západní partneři

V Moskvě přivítali politickou dohodu ministrů energetiky Ukrajiny a Ruska o cenách a dodávkách plynu na letošní zimu. Ministři dohodli cenu 385 dolarů za tisíc metrů krychlových, jak to navrhoval ruský Gazprom. Ten je ale proti tomu, aby plyn pro Ukrajinu nakupovaly západní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak | Zdroj: Reuters

„Neprojednáváme otázku nákupu plynu pro Ukrajinu na rusko-ukrajinské hranici nějakou evropskou společností. A žádné finanční závazky už na sebe brát nebudeme, ukrajinský dluh je i bez toho obrovský,“ prohlásil šéf Gazpromu Alexej Miler.

Ministr energetiky Alexandr Novak upozornil, že může dojít k přechodnému snížení dodávek plynu do Evropy. To ale podle něj nemá nic společného s Ukrajinou - Rusko v tomto období plní plynem podzemní zásobníky a všechny své kontrakty dodrží, ujistil ministr energetiky.

Od počátku září Gazprom snížil objem dodávaného plynu pro Polsko, Slovensko, Rakousko a Maďarsko. Stalo se tak poté, co Evropská unie zahájila zpětné dodávky svého přebytkového ruského plynu na Ukrajinu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme