Rusko ničí západní potraviny, které se i přes zákaz dostaly do obchodů

V Rusku začal platit prezidentský dekret o okamžité likvidaci západních potravin, které i přes embargo pronikly do obchodů. Zákaz dovozu potravin ze Spojených států, Evropské unie a dalších zemí, které proti Rusku uplatňují sankce kvůli Ukrajině, trvá přesně rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kulatý sýr

kulatý sýr | Foto: Fotobanka Pixabay

Zakázané zboží si přesto cestu na ruské trhy našlo. Vláda chce proto posílit kontrolu dovážených potravin a zavést přísné tresty za nelegální dovoz a prodej.

Buldozer v pohraniční Bělgorodské oblasti dnes zaryl do země sedm tun sýra neznámého původu. Podle ředitelky místní fytosanitární služby Taťány Auševové budou úřady zadržené zboží likvidovat ve spalovnách biologického odpadu nebo je zakopou na stanovených místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

K nařízení o likvidaci západních potravin, které i přes embargo pronikly do ruských obchodů, se vyjádřil komentátor ČRo Libor Dvořák

Zakázané potraviny se do ruských obchodů dostávají především kvůli děravé celní unii, kterou Rusko vytvořilo s Běloruskem a Kazachstánem. Tyto země totiž západní zboží dál dovážejí, a pak je pod svými značkami prodávají v Rusku.

Asi čtvrt milionů Rusů už ovšem podepsalo petici proti ničení jídla. Lidé se domnívají, že zabavené potraviny by měly být raději rozdány mezi chudé nebo válečné veterány – zvláště když je jídlo dražší než dřív.

Budeme si vyrábět vše sami a nakonec to bude plus, říkají rok po zavedení sankcí Rusové

Číst článek

„Cena potravin za posledního půl nebo tři čtvrtě roku stoupla právě kvůli sankcím v průměru minimálně o třetinu,“ upozorňuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Martin Dorazín, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme