Rusko omezí dodávky ropy Litvě

Rusko chce od nového roku přiškrtit kohoutek s ropou Litvě. Má to být odveta za to, že Litva nechce prodat svou jedinou rafinérii v Možejkách ruskému zájemci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Miroslav Konvalina

Litevská vláda uvažuje o tom, že jedinou rafinérii v celém Pobaltí, kombinát v Možejkách, prodá polskému koncernu PKN Orlen.

Z plánů ruského státního vývozce ropy, firmy Transněfť, vyplývá, že Rusko v prvním čtvrtletí příštího roku plánuje Litvě dodat o 42 procent ropy méně než v posledním kvartále letošního roku.

Podle polských i litevských komentářů je to nátlak Kremlu na Vilnius, aby rafinérii prodal ruskému Lukoilu a společnosti TNK-BP. Polský Orlen ujišťuje, že Litva nezůstane na suchu. Orlen je připraven dovážet ropu do rafinérie v Možejkách tankery po moři.

Martin Dorazín, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme