Praha nebude dotovat plynové kotle, chce omezit závislost na dodávkách ruského plynu

Vedení pražského magistrátu chce snížit závislost města na dodávkách ruského plynu. Důvodem je nynější geopolitická situace i nárůst cen energií. Nejen v městských stavbách mají ubývat plynové kotle, přibydou naopak obnovitelné zdroje energie. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Město by rádo, aby podobně postupovali také soukromí vlastníci, motivuje je k tomu dotacemi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotel na tuhá paliva

Kotel na tuhá paliva | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Snahu odstřihnout se od ruského plynu už v letos v březnu na jednání městského zastupitelstva deklaroval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který řekl, že město například přestane poskytovat dotace na pořízení plynových kotlů a zároveň bude pracovat na budování vlastních zdrojů a úsporách.

Sněmovna schválila nový zákon o kapacitě plynu v zásobnících. Má posílit energetickou soběstačnost

Číst článek

Při snižování závislosti na ruském plynu chce vedení metropole motivovat investory nové výstavby, aby dali přednost bezemisním zdrojům tepla na bázi obnovitelných zdrojů energie.

U stávajících staveb využívajících plynový zdroj tepla, vlastníky město podle dokumentu motivuje k přechodu na jiný zdroj dotacemi ze svého programu Čistá energie Praha. Ten je určen pro bytové a rodinné domy a rovněž byty. V současné době úřad aktualizuje podmínky programu.

Praha rovněž ukončí investiční podporu instalace kotlů na zemní plyn a převede ji na podporu obnovitelných zdrojů. Podporována bude nadále výměna zdrojů energie na pevná paliva za tepelná čerpadla. Magistrát rovněž podpoří rekonstrukci a výměnu plynového vytápění za alternativní zdroje.

Prvním krokem je podle dokumentu zahájení přípravy výstavby Energocentra využívajícího odpadní vody z Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) v Bubenči. V první fázi budou využívána velkokapacitní tepelná čerpadla, která budou získávat tepelnou energii pro dodávku do Dejvic a Veleslavína a v druhé etapě do Holešovice a pro celé rozvojové území Bubnů-Zátor na Praze 7.

Česká republika dováží z Ruska většinu plynu. Ruský plyn proudí v posledních letech do Česka hlavně plynovodem Gazela, který navazuje na plynovod OPAL, jimž je přes Německo dopravován do republiky plyn z plynovodu Nord Stream, který je položen na dně Baltského moře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme