Rusko vyvezlo loni asi o čtvrtinu plynu méně než před invazí na Ukrajinu. Limitovaný je i obchod s ropou

Vývoz plynu z Ruska v loňském roce klesl o 25,1 procenta na 184,4 miliardy krychlových metrů, zejména kvůli sabotážím na plynovodech Nord Stream a odklonu evropských zákazníků od ruského plynu. Uvedl to v pondělí vicepremiér Alexandr Novak. Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko loni v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Vývoz ruského plynu klesl v loňském roce na 184,4 miliardy krychlových metrů (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rusko nyní podle Novaka pracuje na diverzifikaci své exportní infrastruktury a mohlo by prodávat více plynu do Asie a Tichomoří.

Z přebytku obří schodek. Ruský rozpočet se v lednu propadl do stamiliardového deficitu

Číst článek

„Za tímto účelem (ruská státní plynárenská společnost) Gazprom podle instrukcí ruského prezidenta (Vladimira Putina) urychluje výstavbu trasy na Dálný východ a plynovodu Síla Sibiře 2,“ uvedl podle agentury Reuters Novak. Již existujícím plynovodem Síla Sibiře dodává Rusko plyn do Číny.

Vicepremiér Novak rovněž uvedl, že Rusko hodlá v letošním roce prodávat přes 80 procent svého vývozu ropy do zemí, které považuje za přátelské. Rusko v poslední době kvůli sankcím ze strany západních zemí zvyšuje dodávky ropy do Číny a do Indie, kam tuto surovinu prodává s výraznou slevou.

Evropská unie spolu se skupinou ekonomicky vyspělých zemí G7 a s Austrálií od loňského 5. prosince zavedla maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.

Letos 5. února vstoupily v platnost i cenové stropy na ruské ropné produkty. Evropská unie také zavedla embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů.

Podle údajů od obchodníků a analytiků se vývoz ruských ropných produktů po moři v období od 1. do 12. února meziměsíčně snížil zhruba o deset procent. Důvodem je podle Reuters embargo EU, nedostatek tankerů a rovněž uzavírky přístavů v důsledku bouří.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme