Rusko počítá s dlouhodobými dodávkami plynu do Česka

Rusko chce stejné obchodní podmínky pro všechny členy EU. Prezident Vladimír Putin tak na závěr své návštěvy Prahy odmítl snahy některých členských států získat privilegované postavení. Kremelský šéf se sešel s předsedy obou komor parlamentu a premiérem Jiřím Paroubkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin, Václav Klaus

Vladimir Putin, Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Rusko začne připravovat prodloužení smluv o dodávkách plynu a ropy do České republiky. Při návštěvě Prahy to oznámil ruský prezident Vladimír Putin. Podle něj neexistují vůbec žádné překážky pro prodloužení kontraktů. Z ruské federace Česko odebírá 70 procent celkového množství zemního plynu. Kontrakt má RWE Transgaz uzavřený zatím do roku 2013.

Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta by nové smlouvy měly být dlouhodobé. To by umožnilo lépe předvídat vývoj cen plynu pro Česko.

"Rusko není členem Evropské unie, a nemá tedy žádné závazky, je to do budoucna trochu otazník, jak se budou ceny vyvíjet. Proto bych viděl velice důležitou smlouvu, v níž by byl zakotven cenový vzorec, podle kterého se bude cena vyvíjet. RWE Transgaz je plně privatizovaná firma, a bude to především ona, která by měla zajistit, nejen pro Českou republiku ale i pro západní Evropu, transfer zemního plynu," vysvětlil.

Sedmdesát procent dodávek plynu pro Českou republiku pochází z Ruské federace. Je to tedy z velké části právě Rusko, které určuje vývoj ceny této energie u nás. Evropu nedávno znepokojila tahanice o dodávky mezi Moskvou a Kyjevem a vyvolala otázky nad spolehlivostí těchto dodávek plynu z Ruska. Podle Josefa Fiřta by stabilní vývoj cen mohly zaručit především dlouhodobé smlouvy mezi Ruskem a společností RWE Transgas, která je dovozcem plynu pro Česko.

"Vycházíme-li z toho, že Česká republika má poměrně stálý kontrakt s Ruskou federací prostřednictvím RWE zajištěnou dodávku plynu do roku 2013, tak si myslím, že je nejvyšší čas projednat možnost delších smluv, aby to byl dobrý signál pro naše investory, kteří by mohli budovat nové zdroje, a tím i stabilitu pro Českou republiku a možná i trh s energií v České republice," dodal.

Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme