Rusko poskytne Bělorusku půjčku. Žádá za ni privatizaci běloruských státních podniků

Bělorusové ještě nedávno v panice před znehodnocením své měny kupovali v obchodech vše, co jim přišlo pod ruku. Vláda prezidenta Lukašenka, označovaného za posledního diktátora v Evropě, pak sáhla k výjimečnému kroku: zmrazila ceny potravin. Minsk vysílá nouzové signály, ale Mezinárodní měnový fond váhá. Pomocnou ruku nabídlo Společenství nezávislých států. Mělo by se prozatím jednat o úvěr ve výši tří miliard dolarů, které mají na běloruské účty dorazit ještě v červnu. K tomu by pak mohlo přibýt ještě 800 milionů dolarů. Ale tahle pomoc nebude zadarmo. Moskva za ni žádá rozsáhlou privatizaci běloruských státních podniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělorusko. Lidé v Minsku čekají ve frontě před směnárnou, aby si nakoupili cizí měnu

Bělorusko. Lidé v Minsku čekají ve frontě před směnárnou, aby si nakoupili cizí měnu | Foto: Sergei Grits | Zdroj: ČTK

Moskva si podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Karla Svobody nemůže dovolit, aby běloruská ekonomika padla: „Rusko spustilo s Běloruskem a Kazachstánem projekt Celní unie a představa, že Bělorusko po roce zkrachuje, je prostě nepřijatelná. Z toho důvodu bylo Rusko ochotnější. Nicméně nasadilo poměrně tvrdé podmínky úvěru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svoboda.mp3

Mezinárodní měnový fond zatím s půjčkou váhá. Jednu už v minulosti Bělorusku poskytl.

„Dá se očekávat, že finanční pomoc opět poskytne, ale Bělorusko bude muset představit určitý kalendář reforem, jakým způsobem bude svoji ekonomiku reformovat. Nejsem si jistý, že je bude chtít Bělorusko akceptovat,“ vysvětluje Svoboda.

Zatímco Mezinárodní měnový fond požaduje, aby Bělorusko přistoupilo ke všem privatizacím a liberalizacím cen, ruské podmínky požadují taky privatizace, ale nejlépe do ruských rukou. Rusko má zájem především o energetické podniky a rafinérie.

Úvěr 3 miliard plus 800 milionů nebude na stabilizaci tamní ekonomiky podle Karla Svobody rozhodně stačit:„Ty 3 miliardy nedoputují najednou, budou postupně uvolňovány a to po různých krocích. Rozhodně stačit nebudou.“

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme