Rusko přerušilo dodávky energie do Běloruska

Rusko pozastavilo dodávky elektrické energie sousednímu Bělorusku, které stále nezaplatilo dluh ve výši 600 miliónů rublů, tedy asi 370 miliónů korun. Potvrdila to ruská firma InterRao, která elektřinu vyváží. Dodávky podle ní budou obnoveny do 24 hodin poté, co Minsk částku uhradí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická energie. Ilustrační foto

Elektrická energie. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ruský vicepremiér Igor Sečin trvá na tom, že v podtextu sporu mezi ruskou energetickou společností a běloruskými úřady není politika, ale výhradně finance. Minsk podle něj musí za odebranou energii řádně zaplatit.

Sečin zároveň ujistil, že přerušení dodávek spotřebitelé v Bělorusku nijak nepocítí. S tím souhlasí i experti, elektrická energie z Ruska kryje pouze 12 procent celkové běloruské spotřeby. Běloruský holding Bělenergo měl zaplatit za energii do 20. června, kvůli pokračující měnové krizi ale požádal Rusko o odklad.

S finančními problémy se Bělorusko potýká už třetí měsíc. Počátkem června Rusko odsouhlasilo Minsku tříletou půjčku ve výši 3 miliard dolarů výměnou za příslib reforem a privatizaci klíčových státních podniků.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme