Rusko prý v dubnu dodá do Česka o 80 procent ropy méně

Rusko v dubnu omezí dodávky ropy do Česka o 80 procent. V tomto měsíci by tak mělo přitéct ropovodem Družba jen kolem 80 tisíc tun ropy, zatímco běžný měsíční příděl dosahuje asi 400 tisíc tun. Uvedla to agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinérie

Ropná rafinérie | Foto: Comstock Images

Tak Moskva údajně zbylou část ropy pošle do svých vývozních přístavů, hlavně do nového terminálu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře.

Rusko bude krátit i dodávky do Polska a do Německa. Ruské ropy je totiž na trzích nedostatek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko v dubnu omezí dodávky ropy do ČR o 80 procent. Více redaktor Tomáš Medek

Kreml za posledních deset let zastavil tranzit černého zlata přes území bývalých sovětských republik, tedy Lotyšska, Litvy, Estonska a Ukrajiny. Snaží se tak posílit nezávislost ruské infrastruktury a rozšířit exportní terminály.

Omezení dodávek pro Česko by nejdříve pocítila Česká rafinérská, jejímž většinovým vlastníkem je Unipetrol. Podle svého mluvčího ale zatím žádný propad v dodávkách nezaznamenala. Vlastník Unipetrolu, polská společnost PKN Orlen, už ale na trzích zjišťuje, kde by si zajistila náhradní dodávky.

Podle obchodníků s komoditami by výpadek zásobování přes ropovod Družba mohl přinutit Českou republiku ke zvýšení nákupu dražší ropy ze středomořských přístavů, to znamená k většímu využití ropovodu Ingolstadt.

O tom, že se tranzit přes ropovod Družba zastaví, se mluví už dlouho. V posledních letech ale tyto spekulace utichly. Ruské ropné společnosti totiž tvrdí, že je to pro ně ekonomicky stále ještě atraktivní způsob přepravy suroviny.

Na druhé straně množství ropy vyprodukované Ruskem stagnuje a Moskva se teď snaží obstarat surovinu pro zbrusu nový vývozní terminál Usť-Luga. A právě do něj odklání ropu původně určenou pro Evropu.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme