62 zemí, 159 sankcí. Opatření proti Rusku způsobila loni ruským vývozcům škody za 143 miliard

Hospodářské sankce, které 62 zemí světa z různých důvodů zavedlo proti Rusku, stály ruské vývozce jen loni kolem 6,3 miliardy dolarů (143 miliard Kč). Uvádí to úřední zpráva ruského ministerstva pro hospodářský rozvoj, která byla zveřejněna v Moskvě. Největší počet sankčních opatření zavedla proti Rusku Evropská unie, z velké části za anexi ukrajinského Krymu a podporu donbaských povstalců.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský rubl

Ruský rubl | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Proti Ruské federaci bylo zavedeno celkem 159 ekonomických sankcí blokujících ruský dovoz, uvedla s odkazem na zprávu agentura Interfax.

Sankce proti Rusku jsou efektivní, není důvod k jejich rušení, říká ministr zahraničí Petříček

Číst článek

Na čele žebříčku je Evropská unie, která jich zavedla 25, a Ukrajina s 22 sankcemi. Bělorusko jich zavedlo 13 a Turecko 12, důvodem byly hospodářské spory nebo reakce na ruský postih. Spojené státy podle ruského ministerstva zavedly devět sankčních postihů ruského exportu.

Nejvíce sankcemi trpí ruské hutnictví, které loni přišlo o čtyři miliardy dolarů. Následuje zemědělství s 1,1 miliardy dolarů ztrát, chemický průmysl (641 milionů USD) a export automobilů (306 milionů USD).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme