62 zemí, 159 sankcí. Opatření proti Rusku způsobila loni ruským vývozcům škody za 143 miliard

Hospodářské sankce, které 62 zemí světa z různých důvodů zavedlo proti Rusku, stály ruské vývozce jen loni kolem 6,3 miliardy dolarů (143 miliard Kč). Uvádí to úřední zpráva ruského ministerstva pro hospodářský rozvoj, která byla zveřejněna v Moskvě. Největší počet sankčních opatření zavedla proti Rusku Evropská unie, z velké části za anexi ukrajinského Krymu a podporu donbaských povstalců.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský rubl

Ruský rubl | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Proti Ruské federaci bylo zavedeno celkem 159 ekonomických sankcí blokujících ruský dovoz, uvedla s odkazem na zprávu agentura Interfax.

Sankce proti Rusku jsou efektivní, není důvod k jejich rušení, říká ministr zahraničí Petříček

Číst článek

Na čele žebříčku je Evropská unie, která jich zavedla 25, a Ukrajina s 22 sankcemi. Bělorusko jich zavedlo 13 a Turecko 12, důvodem byly hospodářské spory nebo reakce na ruský postih. Spojené státy podle ruského ministerstva zavedly devět sankčních postihů ruského exportu.

Nejvíce sankcemi trpí ruské hutnictví, které loni přišlo o čtyři miliardy dolarů. Následuje zemědělství s 1,1 miliardy dolarů ztrát, chemický průmysl (641 milionů USD) a export automobilů (306 milionů USD).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme