Rusko se stále nedohodlo s Běloruskem na podmínkách transportu ropy

Rusko s Běloruskem vkročily do nového týdne stále bez dohody o podmínkách dodávek ropy. Jednání by podle ruského ministerstva energetiky dnes mělo pokračovat. Předtím se objevily zprávy, že Rusko zastavilo dodávky suroviny pro běloruské rafinerie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto)

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

O zastavení dodávek informovala s odvoláním na ruské producenty ropy agentura Reuters. Podle ní mají dvě hlavní běloruské rafinerie dostatek suroviny zhruba na týden.

Úřady na obou stranách, jak v Rusku, tak i Bělorusku, ale informace médií odmítají. Rusko ujišťuje, že se průtahy v jednání neodrazí na dodávkách ropy do Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Františkem Masopustem z Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států pro Rádio Česko

Dohoda mezi Moskvou a Minskem vázne na nesouladu v otázce celních poplatků. Bělorusko trvá na zvýhodněném tarifu i pro ropu, která se zpracovává k dalšímu vývozu, to ale Rusko odmítá. V rámci odvety pak Bělorusové hrozí, že desetinásobně zvýší tranzitní poplatky.

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států, ve skutečnosti stojí za sporem ekonomické zájmy ruských společností.

"Je to otázka zájmu ruských společností dostat se k velkým firmám, které v Bělorusku zpracovávají ropu, a tím pádem se dostat k potenciálním zákazníkům," domnívá se Masopust.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor Ruska s Běloruskem sleduje redaktor Radiožurnálu Martin Dorazín

S pozorností sledují vývoj jednání především Polsko a Německo, které surovinu odebírají právě přes Bělorusko. Podle Masopusta se rozhodne během tohoto týdne.

"Bělorusové v posledním roce vždycky nasadili tvrdý kurz a nakonec se vždycky dohodli. Bělorusko vnímám jako daleko solidnějšího partnera pro tranzit než jiné země, přes které jdou produktovody do Evropy," podotkl Masopust.

Podle redaktora Radiožurnálu Martina Dorazína se dialog mezi oběma zeměmi momentálně zastavil. "Jednání zřejmě neprobíhají, protože do Moskvy se chystá běloruská delegace. V případě nedohody by se mohla situace zhoršit a mohlo by opravdu dojít i k zastavení dodávek ropy do Polska a Německa," myslí si Dorazín.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme