Rusko se stalo 156. členem Světové obchodní organizace. Po 18 letech snažení

Rusko dnes oficiálně vstoupilo do Světové obchodní organizace. Dlouholetá vyjednávání tak skončila úspěchem a na obchodní spolupráci s Ruskem v nových podmínkách se těší i zástupci Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská Duma schválila připojení Ruska k WTO

Ruská Duma schválila připojení Ruska k WTO | Zdroj: Reuters

„Dnes, po osmnácti letech vyjednávání, se Ruská federace stává členem Světové obchodní organizace. Pro obchodní vztahy mezi Evropou a Ruskem je to skvělá zpráva,“ řekl komisař Evropské unie pro obchod Karel De Gucht.

Počínaje dneškem bude Rusko muset začít plnit všechny závazky, která s organizací dohodlo. Patří mezi ně mimo jiné úprava celních sazeb nebo také otevření ruského trhu evropskému zboží a službám.

Ruští kritikové se bojí, že členství v obchodní organizaci zemi uškodí. Levnější dovoz a větší konkurence prý povedou k větší nezaměstnanosti a krachování ruských společností.

Evropská unie si naopak myslí, že ruské hospodářství se pod vlivem nových pravidel rychleji modernizuje a nové příležitosti přinese právě i ruským společnostem.

Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme