Rusko se stalo největším producentem ropy

Rusové těží nejvíce ropy v historii - v září těžba překročila hranici deseti milionů barelů denně. Rusko tím pádem předstihlo Saudskou Arábii, která doposud vévodila žebříčku největších exportérů ropy na světě. A to znepokojuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), která se naopak snaží omezováním produkce podpořit cenu suroviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Podle Jiřího Gavora, energetického experta z konzultační firmy ENA, Rusku nahrává současná krize, kdy organizace OPEC omezila svou vlastní těžbu, aby stlačila ceny dolů, a vzniklý prostor zaplnilo Rusko. To si vydělá exportem ropy vydělá 200 miliard dolarů ročně, což je dominantní část rozpočtových příjmů Ruska v době, kdy u zemního plynu dochází k poklesu zájmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko těží nejvíce ropy v historii. O dopadech hovořil na Rádiu Česko energetický expert Jiří Gavor

Pozice OPEC je podle Gavora v současné době, kdy na trhu panuje přepis nabídky nad poptávkou, oslabena. "Ale s hospodářským oživením této organizaci zase narostou svaly.," je přesvědčen Gavor.

Rusko však podle něj jen těžko může udržet dlouho svou současnou pozici největšího těžaře a exportéra, protože Saudská Arábie má daleko větší zásoby i těžební kapacity. Proto rychle může Rusko z čela žebříčku sesadit.

"Rusko však nyní využilo prostoru na trhu a pomáhá si tak vyřešit svou hospodářskou krizi. A příjmy z ropy mu v tom hodně pomohou," vysvětlil Gavor.

Lenka Buriánková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme