Rusko tvrdí, že Ukrajina nemá na zaplacení dodávek plynu

Přinese začátek nového roku i letos plynovou krizi? Tuto otázku si s blížící se silvestrovskou nocí kladou nejen experti z ministerstev, ale i běžní Evropané. Miliony z nich skončily loni kvůli sporu Ruska s Ukrajinou v lednových mrazech bez plynu téměř na tři týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynoměr

Plynoměr | Foto: Fotobanka stock.xchng, Csongor Varga

Šéf ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller v pátek vyjádřil vážné obavy, že Ukrajina nebude schopna kvůli finančním problémům uhradit prosincový účet za plyn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem dodávek ruského plynu Ukrajině hovořila v Ranním Radiožurnálu zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Ukrajina má podle smlouvy zaplatit do 11. ledna. Miller v této souvislosti připomněl, že Kyjev musel kvůli finančním potížím omezit v polovině prosince odběr plynu z Ruska.

Ukrajinská premiéra Julia Tymošenková veškerá obvinění popírá. Země podle ní zvládá své finanční závazky i během ekonomické krize. Slova šéfa Gazpromu odmítla s tím, že podobné výroky přicházejí pravidelně na konci každého měsíce.

Politici ujišťují, že krize nebude

Loňská zkušenost ale ukázala, že předpovídat další vývoj je ošidné. Faktorů, které experti citují jako možná pro a proti opakování krize, je celá řada. Ukrajina se skutečně potýká s velmi dramatickými důsledky ekonomické recese, v zemi se navíc blíží prezidentské volby.

Ruský premiér Vladimir Putin už dříve několikrát pohrozil, že Moskva je připravena Ukrajinu odstřihnout od suroviny okamžitě, pokud Kyjev dodávky včas nezaplatí.

Oba premiéři se nicméně minulý měsíc sešli ve městě Jalta, kde slavnostně slíbili, že plynová krize v loňské podobě se nebude opakovat. O tom představitelé obou zemí utvrzují Evropu i teď. Navíc i šéf Gazpromu Miller přiznal, že byť Ukrajina má finanční problémy, v předchozích měsících za dodávky platila přesně a plné výši.

Komplikovat se mohou dodávky ropy

Dobré vyhlídky u ruského plynu potvrdil ve vysílání Rádia Česko i náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Komplikovat se ale podle něj může zásobování ropou takzvanou jižní větví ropovodu Družba, kterou proudí přes Ukrajinu nejen do Česka, ale i na Slovensko velká část dodávek ropy z Ruska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem pro Rádio Česko

"Problém je v tom, že se premiérka Tymošenková s premiérem Putinem nedohodli na výši tranzitních poplatků. Je to velmi podobná záležitost jako u plynu, čili buď se zvyšuje cena samotného produktu, v tomto případě ropy pro Ukrajinu, nebo se snižuje objem přepravovaného množství přes Ukrajinu a tím se snižuje Ukrajině příjem," vysvětlil Hüner.

V případě, že by se zvýšily tranzitní poplatky, mělo by to podle Hünera negativní dopad na cenu komodity pro všechny ostatní státy Evropy. Se zásobováním ropu by ale Česká republika mít problémy neměla, protože disponuje alternativními cestami.

"Tady jsme oproti plynu ve velké výhodě, takže by výpadky ropy, byť by Družba vyschla zcela pro Českou republiku, z hlediska objemu dodávek neměly mít žádný dopad. Problémy jsou řešitelné, ale samozřejmě na úkor ceny, protože by se musela většina ropy dodávat přes Ingolstadt, což je dražší než přes Družbu, " připomněl Hüner.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme