Německá bankovní jednička se nečekaně stahuje z Ruska. Dříve čelila kritice, protože se odchodu bránila

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank v pátek večer překvapila oznámením, že se stahuje z Ruska. Banka čelila kritice z řad investorů a politiků kvůli tomu, že navzdory invazi Moskvy na Ukrajinu zůstává v Rusku. Hájila se tím, že případný odchod by odporoval jejím hodnotám a tvrdila, že v Rusku musí nadále poskytovat podporu nadnárodním firmám, které v zemi podnikají. Večer však nečekaně změnila názor, uvedla agentura Reuters.

Frankfurt nad Mohanem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V rámci restrukturalizace se banka plánuje zbavit svých globálních operací s akciemi a zmenší svoji investiční banku.

Ve čtvrtek ukončení aktivit v Rusku ohlásily první velké americké banky, Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Zvýšilo to tlak na konkurenty, aby učinili stejný krok. | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtek ukončení aktivit v Rusku ohlásily první velké americké banky, Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Zvýšilo to tlak na konkurenty, aby učinili stejný krok. „Jsme v procesu ukončování našich zbývajících aktivit v Rusku, zatímco pomáháme našim neruským nadnárodním klientům při omezování jejich aktivit,“ uvedla banka.

Statement on Russia

20:43 – 11. 03. 2022

71 253

„Žádné nové obchody v Rusku nebudou.“ O den dříve vysvětloval šéf Deutsche Bank Christian Sewing zaměstnancům, proč se banka nestáhne. „Často se nás ptají, proč se z Ruska nestáhneme úplně. Odpovědí je, že by to bylo v rozporu s našimi hodnotami,“ uvedl Sewing.

„Máme klienty, kteří nemohou odejít z Ruska ze dne na den,“ dodal. Setrvání Deutsche Bank v Rusku „je v naprostém rozporu s mezinárodní podnikatelskou komunitou a vyvolá odpor, ztrátu reputace a obchodů na Západě“, myslí si investor Bill Browder, který roky vede kampaň za odhalování korupce v Rusku.

„Byl bych překvapen, kdyby si tuto pozici dokázali udržet, protože situace na Ukrajině se stále zhoršuje,“ dodal. Bývalý poslanec Spolkového sněmu a významný bojovník proti finanční kriminalitě Fabio De Masi připomněl, že Deutsche Bank má úzké vazby na ruskou elitu, přičemž mnozí příslušníci této elity čelí protiruským sankcím.

 Moskevská pobočka

Německá banka uvedla, že v posledních letech omezila své působení v Rusku. Tento týden nicméně zveřejnila, že její úvěrové riziko vůči této zemi činí 2,9 miliardy eur (bezmála 73 miliard Kč).

Lídří EU se shodli na skoncování s ruským plynem nebo ropou, zřejmě to ale potrvá roky

Číst článek

Banka v Rusku také provozuje technologické centrum s přibližně 1 500 zaměstnanci. V prosinci navíc otevřela novou hlavní kancelář v Moskvě, což podle jejího tehdejšího vyjádření představovalo „významnou investici a závazek vůči ruskému trhu“.

Největší německá banka měla už dříve ve spojení s Ruskem problémy. Regulátoři ve Spojených státech a Británii Deutsche Bank vyměřili pokuty v hodnotě zhruba 630 milionů dolarů (14,4 miliardy Kč) kvůli praní špinavých peněz z Ruska.

Klienti Deutsche Bank podle regulátorů v letech 2011 až 2015 nezákonně převedli z Ruska kolem deseti miliard dolarů (přes 229 miliard Kč) pomocí akcií, které nakupovali a prodávali prostřednictvím poboček banky v Moskvě, New Yorku a Londýně. Německá banka v pátek uvedla, že „vyšetřování stále probíhá“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme