‚Je to úspěch amerických sankcí.‘ Rusko uhradilo úroky v dolarech, aby se vyhnulo vyhlášení bankrotu

Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se pokusilo vyhnout vyhlášení platební neschopnosti. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská měna výrazně oslabuje

Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů. (Ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Úroky ze státních dluhopisů, které byly splatné 4. dubna, chtěla Moskva uhradit v rublech poté, co nemohla použít své prostředky zmražené západními sankcemi. Transakce v rublech by však byla porušením smluvních podmínek. Pokud by Rusko nezaplatilo do začátku května 649 milionů dolarů (zhruba 14,6 miliardy Kč), tak mu hrozilo vyhlášení platební neschopnosti na mezinárodních finančních trzích.

Česko zmrazilo ruský majetek za skoro miliardu korun, říká Stanjura. V budoucnu může i propadnout

Číst článek

Ministerstvo financí má prostředky a z ekonomického hlediska nemůže být o platební neschopnosti ani řeč,“ uvedla guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová. Přiznala ale, že Rusko má problémy s platbami do zahraničí. Pro vyplacení úroků Moskva podle zahraničních agentur využila služby Citibank, která to však nekomentovala.

Náměstek z amerického ministerstva financí Wally Adeyemo označil páteční transakci za úspěch amerických sankcí. Moskva podle něj musela odčerpat část svých drahocenných rezerv. Náš společný cíl je pokusit se Rusku vzít prostředky, které používá pro posílení své ekonomiky a financování válečného úsilí,“ uvedl Adeyemo.

Dva držitelé ruských státních dluhopisů agentuře Reuters řekli, že úroky zatím nedostali. Platba ale může trvat i několik dní, uvedla agentura.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme