Rakety, opravy a platy vojáků. Rusko denně vydá za válku na Ukrajině devět set milionů dolarů

Rusko za válku na Ukrajině denně vydá devět set milionů dolarů (21 miliard korun). Uvádí to americký týdeník Newsweek s odkazem na šéfredaktora vojenského zpravodajského serveru SOFREP Seana Spoontse. Ten do výdajů Moskvy počítá platby vojákům bojujícím na Ukrajině, zásobovaní municí a raketami a zajištění oprav poškozeného vojenského materiálu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené ruské tanky v Sumské oblasti (archivní foto)

Podle dubnových zpráv Ukrajinci od začátku bojů zničili ruské armádě pět tisíc kusů jejího vybavení. Na snímku zničené tanky v Sumské oblasti. | Foto: Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces | Zdroj: Reuters

Spoonts k výdajům řadí také všechny vypálené rakety, například řízené střely s plochou dráhou letu stojí každá okolo 1,5 milionu dolarů.

Jeho výpočet nezahrnuje ruské ztráty způsobené ekonomickými sankcemi, které byly na Rusko uvaleny. Podle Bílého domu tyto sankce mohou zůstat v platnosti, i kdyby Rusko svou armádu stáhlo.

U Hadího ostrova hoří ruská fregata, uvedla ukrajinská média. Moskva o žádném incidentu neví

Číst článek

Rusku se nepodařilo vést válku podle původního harmonogramu, upozorňují západní pozorovatelé. Mluvčí Pentagonu John Kirby připomněl, že Rusové všude na Ukrajině při postupu naráží na ukrajinský odpor.

Rusko za válku platí nejen finančně, ale také velkými lidskými ztrátami, i když jejich počet nezveřejňuje.

Stanice CNBC už v březnu uvedla, že Rusové budou pociťovat dopad válečných nákladů desítky let. Ruská ekonomika by se podle CNBC mohla vrátit do situace před 30 lety a nízká životní úroveň bude Rusy provázet příštích pět let.

Mezinárodní finanční institut, který zastupuje firmy ve více než 70 zemích, se domnívá, že ruský hrubý domácí produkt se letos sníží až o 15 procent.

Měnový fond zhoršil odhad letošního růstu české i světové ekonomiky. Důvodem je válka na Ukrajině

Číst článek

Časopis Forbes napsal, že jen potopení ruského křižníku Moskva znamená ztrátu 750 milionů dolarů. Podle dubnových zpráv Ukrajinci od začátku bojů zničili ruské armádě pět tisíc kusů jejího vybavení, z nichž nejdražší byla právě loď Moskva.

Kirby řekl, že navzdory ohromným zbrojním nákladům se Rusům nedaří zasahovat vybrané cíle přesně řízenými střelami. Podle mluvčího za tím může být například neschopnost lidí, kteří techniku obsluhují.

Vysoké náklady válka znamená také pro Ukrajinu. Její prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že oprava infrastruktury a náprava ekonomiky si vyžádá miliardy dolarů. List The Wall Street Journal tyto náklady odhadl až na šest set miliard dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme