Rusko vykázalo německou Lufthansu Cargo ze svého vzdušného prostoru

Mezi Berlínem a Moskvou se rozhořel nečekaný "letecký" spor. Rusko totiž prakticky za dne na den zakázalo společnosti Lufthansa Cargo využívat jeho vzdušný prostor. Důvody tohoto kroku jsou nejasné. Do řešení problému se už zapojila německá vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 společnosti Lufthansa

Boeing 747 společnosti Lufthansa | Foto: Lufthansa

Dceřiná společnost Lufthansy zabývající se přepravou nákladů musí od neděle nedobrovolně létat přes Kazachstán a Uzbekistán. Tím se podle mluvčího leteckého dopravce neúměrně zvyšuje doba letu i spotřeba kerosenu. Deník Die Welt napsal, že Lufthansa Cargo neuhradila v plné výši poplatky za přelet ruského území.

To společnost ani nepotvrdila ani nevyvrátila. Podle některých expertů jde o vyústění dlouholetého sporu o výši poplatků, které evropským přepravcům připadají přemrštěné. Mluvčí ruského ministerstva dopravy agentuře DPA řekl, že povolení k přeletům nebylo odňato, nýbrž jednoduše vypršelo.

Německo v reakci na krok ruské strany odňalo v pondělí recipročně povolení k přeletům nákladním strojům společnosti Aeroflot. V úterý ale rozhodnutí zase zrušilo. Bizarní spor plný nejasností se teď mezi oběma zeměmi řeší na nejvyšší politické úrovni.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme