Rusko zahájilo výstavbu prvního přímého plynovodu do Německa

Ruský plynárenský gigant Gazprom měl dnes dvojnásobný důvod k radosti. Rusko společně s německými partnery začalo na pobřeží Baltského moře budovat velmi strategický projekt, první přímý plynovod do Německa. Jeho výstavbě bude velet bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Ruský parlament dnes také schválil nový zákon, kterým velmi posílil postavení firmy Gazprom ve světě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba ruského plynovodu do Německa

Stavba ruského plynovodu do Německa | Zdroj: ČTK

Rusko-německý plynovod přes Baltské moře velmi posílí vliv Ruska na zásobování západní Evropy svým plynem. Moskvě také odpadnou spory zejména s Ukrajinou, která je dnes hlavní tranzitní zemí ruského plynu směrem do Evropy.

Plynovod, který začne fungovat v roce 2010, postaví za 4 miliardy eur firma, ve které má 51 procent ruská společnost Gazprom, zbytek pak německé energetické koncerny E.ON a BASF.

Dnes bylo oznámeno, že šéfem správní rady firmy, která vybuduje strategický plynovod, bude bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Ten těsně před neúspěšnými volbami v Německu stačil s prezidentem Putinem podepsat smlouvu právě o výstavbě plynovodu.

Ruský parlament dnes také schválil změnu zákona o vlastnictví polostátního Gazpromu. Změna spočívá zejména v tom, že akcie Gazpromu budou nyní moci přímo vlastnit i zahraniční investoři, což nesmírně posílí akcie firmy.

Gazprom, největší producent zemního plynu na světě, pak může očekávat velký příliv peněz ze zahraničí na své další projekty.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme