Rusko zavádí šrotovné na podporu automobilového průmyslu

Rusko chce podobně jako mnohé země západní Evropy podpořit automobilový průmysl tzv. šrotovným. Během schůzky s premiérem Vladimirem Putinem to ohlásil ministr průmyslu Viktor Christěnko. Podle něj vláda vyčlenila na nové schéma celkem 10 miliard rublů, tedy asi 340 milionů dolarů).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lada Žiguli

Lada Žiguli | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Nárok na státní příspěvek ve výši padesát tisíc rublů (zhruba 30 000 korun) bude mít každý majitel vozu starého deset a více let, musí ho ale nahradit autem ruské výroby.

Nové schéma by mělo - na žádost ruského premiéra Vladimira Putina - začít fungovat 8. března - tedy o týden dříve než se předpokládalo. Rusko v ten den slaví Mezinárodní den žen a má oficiální volno.

Opatření má napomoci ruskému automobilovému průmyslu, který se v důsledku ekonomické recese potýká s těžkou krizí. Největší ruská automobilka Avtovaz, která zaměstnává na 100 000 lidí, se už měsíce pohybuje na pokraji bankrotu.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme