Rusko zničilo 320 tun potravin z ciziny. Podle Kremlu prý ohrožují zdraví

Za první den platnosti výnosu ruského prezidenta Vladimira Putina zlikvidovaly úřady 320 tun potravin, které se do země oficiálně nesmějí dovážet, a stovky tun se zničí i dnes. Embargo na jídlo ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska zavedla Moskva před rokem jako odvetné opatření za západní sankce. Ničení potravin však řada Rusů neschvaluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zlikvidovalo na 320 tun sýrů, šunky a dalších potravin

Rusko zlikvidovalo na 320 tun sýrů, šunky a dalších potravin | Zdroj: Reuters

Po celém Rusku a zejména v příhraničních oblastech – na západě země, ale také na Dálném východě a kolem hranice s Kazachstánem – zavážely včera buldozery jámy pašovaným sýrem, zeleninou a ovocem. A pokračují s tím i dnes.

„V Rusku zuří vyhlazovací válka proti potravinám z EU,“ napsala agentura Interfax.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ničení ilegálně dovezených potravin v Rusku mluvil moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Úřady tak naplňují dekret prezidenta Vladimira Putina o povinné likvidaci evropských potravin, které jsou do země dopravované v rozporu s vyhlášeným embargem.

Odhalené masné výrobky nechávají úřady rozemlít na masokostní moučku, která se použije do krmiv pro zvířata, potraviny rostlinného původu a tepelně zpracované se zahrnují do jam nebo pálí. Jen dnes by mělo jít o celkem 400 tun jídla.

Řada Rusů s tím nesouhlasí. Internetovou petici proti likvidaci potravin z černého seznamu za dva dny podepsalo více než 300 tisíc lidí.

Argumentují, že je to výsměch chudým a hladovějícím či neúcta k obětem hladomoru nebo leningradské blokády za druhé světové války. Domnívají se, že stát by měl pašované zboží věnovat na humanitární účely – v Rusku, nebo ho třeba poslat lidem na ukrajinský Donbas.

Nesouhlas má i svou humornou stránku – prezident si třeba vysloužil přízviska jako „Spalovač sýru“ či „Drtič šunky“.

Nespokojenost veřejnosti se snaží Kreml i státní úředníci tlumit vysvětlením, že západní potraviny ohrožují národní zdraví.

Ministr zemědělství Alexandr Tkačov prohlásil, že jde o zboží pochybné kvality, bez certifikátů a s nejasným původem. Věc má však zřejmě především politické pozadí.

Na ruském trhu se sice objevuje zboží, u nějž není jasné, co vlastně obsahuje nebo jakými kontrolami prošlo, ale to platí pro ruský trh obecně, ne jen pro dovezené zboží.

Nelze také říct, že by se objem pašovaného zboží v poslední době nějak výrazně zvýšil.

Ničení potravin tak pravděpodobně souvisí především s prvním výročím zavedení ruských sankcí – jimiž země zareagovala na sankce Evropské unie zavedené v souvislosti s ruským angažmá na Krymu a na východě Ukrajiny – a také s nástupem nového ministra zemědělství Tkačova, který se mohl chtít něčím výrazným „uvést“. Právě on přišel s nápadem ilegálně dovezené potraviny pálit.

Tomu, že jde o politiku, nasvědčuje i velká reportáž, kterou odvysílala ruská televize.

Podle ní se v Evropských zemích šíří jakýsi africký prasečí mor, jímž jsou postižené zejména Ukrajina, Polsko, Německo či Pobaltí, tedy shodou okolností ty země, které zastávají vůči Rusku nejtvrdší postoje.

Potraviny dovezené z ciziny jsou podle Kremlu závadné | Foto: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme