Ruský Atomstrojexport chce dostavět Temelín

Ruská společnost Atomstrojexport se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Výhodou má být více než třicetiletá spolupráce mezi Moskvou a Prahou v oblasti jaderné energetiky, uvedl ruský vicepremiér Alexander Žukov po zasedání mezivládní rusko-české komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Komise konstatovala, že se obchodní výměna s Ruskem snížila o 40 procent oproti loňsku. Podle ruského vicepremiéra Žukova by obchodní vztahy mohly oživit například velké investice do energetiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruské účasti na dostavbě Temelína jsme hovořili v pořadu Stalo se dnes

"Pozitivně hodnotíme spolupráci v oblasti jaderné energetiky a doufáme, že kladná bude také odpověď na nabídku našeho Atomstrojexportu, který se účastní výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín," řekl Žukov.

Tendr na výstavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín za zhruba 250 miliard korun začátkem srpna vyhlásila společnost ČEZ. Jestliže zakázku získá ruský zájemce, dodají podle Žukova 60 procent veškerého zařízení ke stavbě české firmy.

Účast v tendru už ohlásil americký dodavatel jaderných elektráren Westinghouse, který se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína a dodává do něj jaderné palivo. Od roku 2010 nahradí Američany ruská firma TVEL, která vyhrála výběrové řízení v roce 2006.

ČEZ odhaduje, že výběr firmy, která dva nové bloky elektrárny postaví, potrvá několik let a samotná dostavba dalších 15 let.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme