Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Ruský plynárenský koncern Gazprom ukončil dodávky plynu Ukrajině. Současně zvýšil objem plynu posílaný evropským zákazníkům. Jednání mezi Moskvou a Kyjevem, které mělo vyřešit spory o cenu plynu od nového roku, předtím zkrachovalo. Rusko-ukrajinský spor může ohrozit i tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě. Stalo se tak už počátkem roku 2006. Jablkem sváru je hlavně ukrajinský dluh za dřívější dodávky, který Gazprom i s pokutou vyčísluje na více než 2 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo Gazpromu v Moskvě

sídlo Gazpromu v Moskvě | Zdroj: ČTK

Představitelé ruského energetického gigantu Gazprom oznámili, že sice zastavují dodávky plynu na Ukrajinu, Rusko ale prý udělá vše proto, aby Evropa strategickou surovinu dostávala i nadále. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Milera Ukrajina stále nezaplatila dluh ve výši více než dvou miliard dolarů. Tamní představitele také kritizoval za údajně nekonstruktivní postoj při vyjednávání o nové smlouvě a dodal, že bez právního základu Gazprom nemá možnost pokračovat v dodávkách plynu na Ukrajinu.

Konec jednání potvrdili i ukrajinští představitelé. Ti zároveň uvedli, že ukrajinská společnost Naftogaz poslala na účet prostřednické firmy celý dluh, ovšem bez dodatečné pokuty vypočítané Gazpromem. Ujistili také, že Evropa dostane všechen plyn, který Rusko přes Ukrajinu pošle.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme