Ruský Gazprom zcela ovládne síť plynovodů v Bělorusku

Ruský plynárenský gigant Gazprom získá do vlastnictví i zbývajících 50 procent běloruské společnosti Běltransgaz. Gazpromu tak bude patřit celá síť plynovodů v Bělorusku. Oznámil to ruský premiér Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Ruský premiér zároveň oznámil, že Moskva poskytne Minsku úvěr 10 miliard dolarů na stavbu jaderné elektrárny, na které se dohodly obě strany před několika měsíci. Minsk by měl částku splatit během 15 let. Využít ji má během 10 let. Obě země se prý také shodly na cenách plynu, který bude v 1. čtvrtletí roku 2012 stát 164 dolarů za 1000 kubíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě Ruska s Běloruskem ohledně plynu mluvila v Odpoledním Radiožurnálu zpravodajka ČRo v Moskvě Lenka Kabrhelová

Ruský monopolní dodavatel Gazprom, který získá i zbývajících 50 procent běloruské společnosti Běltransgaz, tvrdí, že tento krok by měl zabránit výpadkům dodávek plynu do třetích zemí, například i do zemí Evropské unie. Gazprom už delší dobu vlastnil v běloruské firmě poloviční podíl a několik měsíců se snažil pod kontrolu získat i zbytek. O tomto záměru informovali šéfové společnosti už v létě.

Rusko má v tuto chvíli s Běloruskem uzavřenou pětiletou smlouvu o transitu plynu, která ale vyprší už 1. ledna. Řešení se tedy muselo najít poměrně rychle. Neshody v tom, kolik bude Moskva platit sousedům za transit plynu, vedly v minulosti k vleklým sporům, které se odrazily i na spotřebitelích v Evropě. Jednalo se například o ‚plynovou válku‘ Ruska s Ukrajinou v lednu 2009.

Spory o plyn mohou pokračovat

Na druhou stranu ale zaznívá i varování, že Rusko získává tímto způsobem nad svými sousedy příliš velkou kontrolu. Jestli tím jsou případné spory o plyn skutečně zažehnány, ale není jisté. Mnozí varují, že spory mohou přijít znovu, například pokud bude chtít Rusko přimět své sousedy k určitému politickému kroku.

Rusko tvrdí, že to není pravda. Své úsilí získat klíčové transitní cesty pod kontrolu vysvětluje snahou o bezproblémový obchod, který na druhou stranu je i v zájmu státního Gazpromu. Společnost totiž minulými spory ztratila miliardy dolarů. Letos má evropským odběratelům dodat 152 miliard metrů krychlových plynu. Přes samotné Bělorusko jde ale jen pětina dodávek. Většina proudí do Evropské unie přes ukrajinské plynovody.

Lenka Kabrhelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme