Ruský miliardář Jevtušenkov zvažuje koupi české Telefóniky

Ruský miliardář Vladimir Jevtušenkov, který ovládá mocnou finanční skupinu AFK Sistěma, zvažuje převzetí největší české telekomunikační společnosti Telefónica Czech Republic. Jevtušenkov to dnes řekl agentuře Bloomberg. Zadlužená mateřská firma ve Španělsku už několik měsíců zvažuje prodej české divize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo společnosti Telefónica O2 Czech Republic

sídlo společnosti Telefónica O2 Czech Republic | Foto: Marián Vojtek

Pokud by chtěl takový člověk koupit Telefóniku v České republice, je jasné, že její akcie by tím získaly mnohem větší cenu. A to bylo na burze znát.

Dnes odpoledne to skoro vypadalo, že všichni kupují jen akcie Telefóniky. Obchody s ostatními tituly byly ve srovnání s tím téměř zanedbatelné. Byly řádově nižší. Telefónica rostla i o pět procent, na konci obchodní seance si udržela o 4 procenta silnější pozici s cenou těsně pod 297 korunami za kus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Vladimira Jevtušenkova přiblížil v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu Libor Kukal z ruské redakce ČRo 7 – Rádia Praha

Velké firmy, které mají dostatečně velký kapitál, expandují. Jevtušenkov se vyjádřil, že hledá možnosti pro expanzi do různých zemí. Firma AFK Systěma má globální ambice,“ vysvětluje pravděpodobné důvody Rusova zájmu Libor Kukal z ruské redakce Českého rozhlasu 7.

Vladimir Jevtušenkov je bohatý ruský podnikatel, jeho jmění odhaduje časopis Forbes na přibližně osm miliard dolarů, což v ruských poměrech stačí na 20. místo v seznamu nejbohatších Rusů.

Jeho největší firma, která patří holdingu AFK Sistěma, je MTS, největší ruský mobilní operátor. Má přes 100 milionů klientů v Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu.

Jevtušenkov není úplně typický ruský podnikatel. V v 90. letech, kdy v Rusku vznikaly obrovské majetky, byly nejčastějším způsobem zbohatnutí vazby na vlivné úředníky z administrace prezidenta Jelcina a následná privatizace zejména ropných firem.

„Jevtušenkov vždycky podnikal v telekomunikacích. Sice také pochází z úřednických kruhů, protože zastával místo na moskevské radnici, ale byl ‚pouze‘ předsedou rady pro vědu a techniku. Měl přehled v technice, toho využil a téměř od nuly vybudoval firmu, která je dnes jednou z největších telekomunikačních firem na světě,“ doplňuje Kukal.

Jitka Hanžlová, Libor Kukal, Jan Richter, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme