Ruský plyn bude do Německa proudit dalších 30 let

Německo sází i do budoucna na ruský zemní plyn. Největší německý energetický koncern E.ON prodloužil smlouvy o dodávkách s ruským gigantem Gazprom až do roku 2036. Podle smlouvy by surovina měla proudit i kontroverzním Baltským plynovodem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

"Je to milník, co se týče zabezpečení dodávek zemního plynu do Evropy," zhodnotil podpis kontraktu předseda představenstva E.ONu Wulf Bernotat. Šéf společnosti E.ON Ruhrgas pak dodal, že se tím zároveň nahradí klesající dodávky této suroviny z evropských zdrojů a zajistí dodatečné množství plynu pro rostoucí evropský trh.

Podle dohody poputuje do Německa celkem 400 miliard krychlových metrů zemního plynu. To je pro lepší představu množství, které Německo spotřebuje za čtyři roky nebo celá Evropská unie za rok.

Čtvrtina dodávek by měla dorazit do německého Greifswaldu plynovodem po dně Baltského moře. Jeho idea se nezamlouvá Polsku ani Pobaltským státům. Nejnověji na projekt zaútočil švédský premiér Persson, podle kterého by stavba plynovodu mohla způsobit ekologickou katastrofu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme