Ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu neproudí

Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu opět váznou. Podle Evropské komise z Ruska do zemí unie neproudí žádný plyn, nebo jen minimální objemy. Obě země prý také neumožňují pozorovatelům kontrolovat tok suroviny ve svých dispečincích. Na obnovení dodávek přitom v Evropě čekají statisíce lidí, kteří se kvůli sporu mezi Moskvou a Kyjevem ocitli po týdenní odstávce v kritické situaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník kontroluje tlak v plynovodu

dělník kontroluje tlak v plynovodu | Foto: AFP

Po optimistických prohlášeních z rána se situace znovu komplikuje. Rusko i Ukrajina se znovu přetahují o to, na čí účet padá vina za váznoucí dodávky plynu.

Ruský plynárenský koncern Gazprom viní Ukrajinu z toho, že z potrubí odčerpává plyn pro svou vlastní potřebu. Zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medvěděv dokonce prohlásil, že všechny kroky Kyjeva v současné krizi řídí Spojené státy americké.

Ze zablokování plynovodu obvinil Ukrajinu i ruský premiér Vladimir Putin, který prý osobně prověřil situaci v sídle Gazpromu. Zároveň odmítl, že by pozorovatelé mezinárodní mise neměli přístup na všechna kontrolní místa v Rusku.

Ukrajinský Naftogaz všechna obvinění odmítá s tím, že údajně dokonce musel přidat plyn ze svých vlastních zásob, aby surovina mohla začít potrubím proudit. Postup plynu podle Naftogazu brzdí špatná koordinace mezi ruskou a ukrajinskou stranou a také špatně vybraná tranzitní cesta.

Na označení přesných příčin pomalého toku plynu z Ruska na západ je podle Evropské komise ještě brzy. Mezinárodní pozorovatelé jsou jak na tranzitních stanicích, tak v dispečinku Gazpromu v Moskvě a Naftogazu v Kyjevě. Svůj úkol ale podle mluvčího eurokomisaře pro energetiku Ferrana Tarradellase prakticky nemohou plnit.

"Nemají volný přístup do kontrolních sálů. Komise to považuje za zásadní podmínku obsaženou v protokolu o rozmístění monitorovací mise. Pozorovatelé musejí mít neomezený přístup k místům, která slouží k monitoringu pohybu plynu. Je to nezbytné, aby věděli, co se s plynem děje," uvedl mluvčí. Na to, jak malé množství plynu zatím potrubím proudí, si už v telefonickém rozhovoru ruskému premiérovi Putinovi stěžoval předseda Evropské komise José Barroso.

Rozporuplné informace o dodávkách má i výhradní dodavatel plynu v Česku RWE Transgas. Jak řekl Radiožurnálu mluvčí firmy Martin Chalupský, zásobování Česka je ale dál zajištěné. "Veškeré objemy plynu, které jsme dostávali severní cestou, máme nasmlouvané i do dalších dnů," uvedl. Jakmile podle něj plyn začne proudit přes Ukrajinu, do Česka se dostane po 48 hodinách. "Dodávky se pohybují asi dvacetikilometrovou rychlostí, a proto je zapotřebí tolik hodin," dodal Chalupský.

Cestu k obnovení dodávek plynu otevřela smlouva o monitorování dodávek, kterou v pondělí v Bruselu opětovně podepsaly Evropská komise, Ukrajina a Rusko. Smlouvu sice všechny zúčastněné strany podepsaly už v neděli, ale Kyjev k ní pak doplnil deklaraci. V reakci na to Rusové prohlásili dohodu za neplatnou.

Speciální komise složená z odborníků z Evropy, Ruska a Ukrajiny má dohlížet na to, aby Ukrajina neodebírala plyn pro vlastní potřebu. Na rozdíl od Evropy totiž dál zůstává bez ruských dodávek. Ve sporu o ceny plynu na rok 2009 zatím obě země neudělaly žádný pokrok. Příčina krize, jak mnozí odborníci varují, tak stále zůstává nevyřešená. Ruští představitelé už dřív několikrát upozornili, že pokud by se objem plynu určený pro Evropu při transportu přes Ukrajinu zmenšil, Gazprom je připravený dodávky okamžitě znovu omezit.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
EK: Plyn může do Evropy proudit do 24 hodin od spuštění ruskou stranou
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

O aktuálním vývoji kolem dodávek ruského plynu do Evropy jsme vysílali v Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, Jaromír Janev, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme